Megölték az egyik legismertebb mexikói újságírót

2017.05.16. 06:29

Mexikóban a nyílt utcán végeztek az ország egyik vezető újságírójával. A szervezett bűnözésről szóló tudósításairól ismert Javier Valdezt Sinaloa állam fővárosában, Ciliacánban lőtték le ismeretlen tettesek hétfőn.

A La Jornada című országos lap újságírójának, az AFP francia hírügynökség munkatársának meggyilkolása megdöbbentette a hatóságokat – közölte a helyi ügyész, Juan José Ríos. A Riodoce hírportál alapítójának családtagjait és kollégáit védelem alá helyezték – tette hozzá. 

Javier Valdezt a nyílt utcán lőtték leForrás: AFP/Fernando Brito

Az 50 éves Javier Valdez elsősorban a kábítószer-kereskedelemről és a szervezett bűnözésről írt 
a régióban. Sinaloában működik a nemrég az Egyesült Államoknak kiadott Joaquín "El Chapo" Guzmán azonos nevű drogkartellje. Valdeznek több könyve is megjelent a témáról. 

Aggódott a biztonságáért 

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közölte: az újságíró az utóbbi időben aggódott a biztonsága miatt. A szervezet egyúttal követelte a gyilkosság mielőbbi felderítését, és hangsúlyozta, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni. A mexikói kormány elítéli Javier Valdez megölését – írta a Twitter közösségi portálon Enrique Pena Nieto, a latin-amerikai ország elnöke. 

Félnek

A La Jornada egy másik, Miroslava Breach nevű munkatársát alig hat hete lőtték le Chihuahua államban. A mexikói lapok közül egyre több gyakorol öncenzúrát, és félelemből nem ír a szervezett bűnözésről. Az Articulo 19 nevű újságíró-szövetség szerint tavaly 426 alkalommal érte támadás a sajtó munkatársait Mexikóban, amelyet a CPJ világviszonylatban az egyik legveszélyesebb országnak tart az újságírók számára. Az erőszakcselekmények jórészt felderítetlenek maradnak.