Németországba menekülnek a legveszélyesebb olasz maffiacsaládok

2017.06.29. 10:44

Németország felé veszik az irányt azok a szicíliai maffiacsaládok, akik a szervezett bűnözés elleni hatékony küzdelem és a Dél-Európában uralkodó rossz gazdasági helyzet miatt „elszegényedtek” – derítette ki a The Guardian.

Az olasz és német bűnügyi nyomozócsoport tizenkilenc kábítószer-kereskedőt tartóztatott le június 21-én. Egy német kisvárosban, Villingen-Schwenningenben kapták el őket, ahol négymillió euró értékben drogot és készpénzt találtak náluk. Az olasz hatóságok szerint a kábítószer-kereskedők marihuánát és kokaint csempésztek, de pénzmosással is foglalkoztak. A rendőrség szerint nem kizárt, hogy a pénzből fel is fegyverkeztek.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Évek óta figyelték a bűnbandát, vagyis a rendőrség tudja, hogy félelemben tartották a határ menti, igen szegény várost, ahol éltek. Tavaly egy bár ablakát robbantották be, így üzentek a tulajdonosnak, hogy jobb, ha üzletet köt velük. Meg is nevezték a maffiacsaládot, a Szicíliából emigrált Mondino családot.

Nagyobb aggodalomra adhat okot viszont, hogy a hírhedt Cosa Nostra és 'Ndrangheta is megjelent Németországban.

A szicíliai építőipart sújtó gazdasági válság miatt menekülnek a maffiacsaládok, ahol az olasz építőipari szakemberek szövetsége szerint 2007 óta legalább 90 százalékkal esett vissza az iparág nyeresége.

Petra Reski újságíró - aki könyvet is írt a jelenségről - azt mondta, jelenleg Németországban a legerősebb az olasz maffia befolyása. Biztos befektetési lehetőségeket keresnek, hogy megóvják a pénzüket.”

Holger Haufmann rendőrfőnök, Giovanni Strangio, a duisburgi mészárlás egyik lehetséges elkövetőjének képét mutatjaForrás: AFP/Volker Hartmann

„Elkerülhetetlen, hogy Európa gazdagabb részeire emigráljanak, ahol már vannak előfutárok, vagyis vannak embereik, üzleti kapcsolataik” – mondta az újságíró.

A hatóságok most azon dolgoznak, hogy feltárják a Rajna-vidéki maffiahálózatokat. A nyomozás eredményeképpen tartóztatták le a legkiterjedtebb olasz maffiacsalád egyik tagját, akit a 2007-es duisburgi mészárlással is gyanúsítanak, amikor hat ember halt meg.