Adrian Candu a Moldovai Köztársaság új elnöke

Adrian Candu
Vágólapra másolva!
Az új köztársasági elnököt - ideiglenes jelleggel - azt követően nevezte ki a parlament, hogy ma az alkotmánybíróság felfüggesztette Igor Dodon államfői jogköreinek a gyakorlását, miután ő többször elutasította miniszterjelöltek megerősítését a posztjukon.
Vágólapra másolva!

A Prut menti ország alkotmánybírósága úgy döntött, hogy az új minisztereket ideiglenesen a kormányfő vagy a parlamenti elnök is megerősítheti.

Ez eddig az elnök kizárólagos joga volt.

Igor Dodon azonban kétszer utasította vissza a hét új miniszter kinevezését arra hivatkozva, hogy alkalmatlanok a feladatok ellátására vagy közük lehetett egy botrányos pénzügyi csaláshoz, amely során egymilliárd dollárnyi pénz tűnt el a moldovai bankrendszerből.

Igor Dodon felfüggesztett moldovai államfő Forrás: Sputnik/Alexei Druzhinin

Dodon szégyenletesnek minősítette a döntést, ami szerinte azt bizonyítja, hogy az alkotmánybíróság a

A moldovai alkotmány egy nem régi módosítása csak egyetlen alkalommal engedélyezi az államfőnek, hogy visszautasítsa miniszterek megerősítését a posztjukon.

Igor Dodont 2016-ban elsőként közvetlen szavazással választották meg államfőnek. Végig Moszkva befolyása alatt állt, miközben a parlament által megválasztott Pavel Filip kormányfő nyugati irányvonalat követ.

Az új ideiglenes köztársasági elnök,

Adrian Candu már jelezte, hogy ő alá fogja írni a hét új miniszter kinevezését.

Adrian Candu, az új ideiglenes államfő Forrás: Origo

Candu Románia, az Európai Unió és a NATO felé szeretne közeledni. Egyébként 42 éves, jogász végzettségű, a tanulmányait Kolozsváron végezte. A nyugatpárti Moldovai Demokrata Párt második számú vezetője és a mai napig a Prut menti ország parlamentjének az elnöke volt.