Németországban megkezdődött az egyeztetés a nagykoalíció megújításáról

2018.01.08. 15:11

Elkezdődött az egyeztetés a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról Berlinben, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni 104. napon.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyaránt 13 fős küldöttsége

a tervek szerint öt napon keresztül folytat előzetes, szondázó egyeztetést egy újabb közös kormány megalakításáról.A megbeszéléseket 15 téma köré csoportosítják. Az első helyen a pénzügyek és adóügyek, a második helyen a gazdaság, közlekedés, infrastruktúra, digitalizáció és bürokrácia nevű témakör áll, a harmadik az energia, klímavédelem és környezetvédelem témaköre.

A "migráció/integráció" nevű témakör csak a kilencedik.
Az úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalás után a pártok külön-külön döntenek arról, hogy érdemes-e hivatalos koalíciós tárgyalást kezdeni. Ha nem sikerül megállapodni a közös kormányzásról, kisebbségi kormányt alakíthat a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson győztes CDU/CSU pártszövetség, vagy előrehozott választást tartanak.

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció megújításáról szóló tárgyalásra érkezett a párt berlini székházába.Forrás: (MTI/EPA/Omer Messinger)

A Bild című lap szerint a pártelnökök múlt szerdai találkozóján, amelyen az egyeztetési folyamat menetrendjét véglegesítették, Martin Schulz, az SPD vezetője azt mondta, hogy politikai pályafutása végét jelentené, ha nem sikerülne megállapodni egy újabb közös kormányról.

Horst Seehofer, a CSU elnöke megjegyezte, hogy szociáldemokrata kollégája nincs egyedül ezzel.

Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.Forrás: (MTI/EPA/Omer Messinger)


A delegációk az SPD berlini székházában kezdték el a tárgyalást. A pártelnökök az első ülés előtt derűlátóan nyilatkoztak. 

Szerintem sikerülhet a megállapodás. A CDU célja egy stabil kormány mihamarabbi megalakítása, annak érdekében, hogy öt és tíz év múlva is jólétben, biztonságban és demokráciában éljünk

- mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke bizakodóan nyilatkozik a sajtó képviselőinek az első megbeszélés után.Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Horst Seehofer kiemelte, hogy az előző kormányalakítási próbálkozáshoz, az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalásokhoz képest kevesebbet kell beszélni, és többet dolgozni, és nem szabad túllépni az egyeztetés lezárására kijelölt határidőt, január 12-ét. Hozzátette, hogy nagyon jó hangulatban kezdődtek a megbeszélések.
Martin Schulz azt mondta, hogy a Bundestag-választással új korszak kezdődött, amelyhez új politika kell. Kiemelte, szerinte a CDU/CSU-ban megvan a kellő akarat a konstruktív pártbeszédhez.

A szociáldemokraták január 21-én rendkívüli kongresszuson döntenek majd arról, hogy továbblépjenek-e a hivatalos koalíciós tárgyalások szakaszába.

Amennyiben sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így várhatóan húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.
A szeptemberi Bundestag-választás után a CDU/CSU a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel kezdett egyeztetést a közös kormányzásról. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány gondolata azért bukott el, mert az FDP november 20-án kivonult a tárgyalásokról. A liberálisok arra hivatkoztak, hogy a pártok elképzelései között nincs elég közös pont a közös kormányzáshoz.