Magyarellenes falfirkák jelentek meg Csíkszeredában

2018.01.10. 11:08

Román nyelvű, magyarellenes falfirkák jelentek meg több csíkszeredai épület falán - közölte mai számában a Csíki Hírlap.

A narancssárga festékszóróval írt feliratok nyomdafestéket nem tűrő módon gyalázzák Magyarországot, és Victor Ponta volt román miniszterelnöknek azt a mondatát idézik, hogy Székelyföld nem létezik.

Csíkszereda még mindig magyar város.Forrás: MTI/Veres Nándor

A városi távhőszolgáltató igazgatója a társaság résztulajdonában levő épület falára mázolt feliratok kapcsán elmondta: egyeztetnek a polgármesteri hivatallal, hogy tegyenek-e feljelentést ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: mást nem tehetnek, mint hogy letakarítják a magyargyalázó falfirkákat.

Amint a Csíki Hírlap közölte, 2016 decemberében is román nemzeti színű, kék-sárga-piros falfirkák jelentek meg a 83%-ban magyarok lakta város több épületén, ezeket később az épületek tulajdonosai tüntették el.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség román nemzetiségű szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy eddig senki nem tett panaszt a falfeliratok miatt a rendőrségen, ennek ellenére megvizsgálják az ügyet. Hozzátette, a sértő szövegek esetében a rendőrség panasz nélkül is eljár, megpróbálja azonosítani és felelősségre vonni az elkövetőket, de szerinte a megkárosított épülettulajdonosoknak is panaszt kell tenniük.