Magyarellenes falfirkák jelentek meg Csíkszeredában

Csíkszereda, Márton Áron Főgimnázium
Csíkszereda, 2017. április 20. Márton Áron Főgimnázium épülete a behavazott Csíkszeredában 2017. április 20-án. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Román nyelvű, magyarellenes falfirkák jelentek meg több csíkszeredai épület falán - közölte mai számában a Csíki Hírlap.
Vágólapra másolva!

A narancssárga festékszóróval írt feliratok nyomdafestéket nem tűrő módon gyalázzák Magyarországot, és Victor Ponta volt román miniszterelnöknek azt a mondatát idézik, hogy

Csíkszereda még mindig magyar város. Forrás: MTI/Veres Nándor

A városi távhőszolgáltató igazgatója a társaság résztulajdonában levő épület falára mázolt feliratok kapcsán elmondta: egyeztetnek a polgármesteri hivatallal, hogy tegyenek-e feljelentést ismeretlen tettes ellen. Hozzátette:

mást nem tehetnek, mint hogy letakarítják a magyargyalázó falfirkákat.

Amint a Csíki Hírlap közölte, 2016 decemberében is román nemzeti színű, kék-sárga-piros falfirkák jelentek meg a 83%-ban magyarok lakta város több épületén, ezeket később az épületek tulajdonosai tüntették el.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség román nemzetiségű szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy

eddig senki nem tett panaszt a falfeliratok miatt a rendőrségen, ennek ellenére megvizsgálják az ügyet.

Hozzátette, a sértő szövegek esetében a rendőrség panasz nélkül is eljár, megpróbálja azonosítani és felelősségre vonni az elkövetőket, de szerinte a megkárosított épülettulajdonosoknak is panaszt kell tenniük.