A vulkán kitörése miatt még mindig több ezren vannak szükségszállásokon

2018.06.14. 20:14

Majdnem két héttel a guatemalai Fuego (Tűz) vulkán kitörését követően még mindig több mint háromezren vannak szükségszállásokon elhelyezve.

A legfrissebb hivatalos összesítés szerint a vulkán kitörése legalább 110 ember életét követelte, 186 ház semmisült meg, további 750 épület súlyosan megrongálódott. Egy iskolaépület és egy híd is összeomlott.

A hatóságok 197 eltűntet tartanak nyilván, jelentős részüknek az Escuintla közigazgatási körzetben veszett nyoma. A keresési munkálatokat ismételten meg kellett szakítani, mert heves esőzések és sárlavinák hátráltatták a mentőalakulatok tevékenységét. A guatemalai katasztrófavédelmi hatóságok szerdán jelentették be, hogy újraindítják a holttestek utáni keresést.

A június 3-i kitörés közel 2 millió embert érintett.

Jimmy Morales államfő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, 500 millió quetzalra (18 milliárd forintra) lesz szükség, hogy a megsemmisült infrastruktúrát helyreállítsák a vulkán térségében.

A Fehér Ház közleménye szerint Mike Pence amerikai alelnök azt tervezi, hogy június végén találkozik a tűzhányó kitörésének túlélőivel a Guatemala mellett további két latin-amerikai országot érintő útja alatt.