Hat 24 és 46 év közötti férfi ellen emeltek vádat Svédországban, akik azért szereztek be vegyi anyagokat, hogy öljenek. Ez az online levelezésükből derült ki, ráadásul az Iszlám Államot is pénzelték. Ha bűnösnek találja őket a bíróság, akkor kitoloncolják őket a skandináv államból.

Svédországban vádat emeltek hat ember ellen terrorista bűncselekmények miatt.

A vádlottak egyebek között pénzt utaltak át az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

Hárman vegyi anyagokat és egyéb anyagokat, köztük két bajonettet és rádiós fejhallgatókat is azért szereztek be, hogy azzal testi sértést okozzanak és gyilkoljanak.

A hat vádlott közül öt üzbég állampolgár, a hatodik kirgiz, a 24 és 46 év közötti vádlottak mindegyike tagadta bűnösségét.A közép-ázsiai férfiak ellen bemutatott bizonyítékok között szerepeltek chatbeszélgetések és különböző razziák során lefoglalt számítógépekről és mobiltelefonokról származó információk.

Az egyik férfi bizonyítottan kapcsolatban állt a stockholmi merénylővelForrás: AFP/Janerik Henriksson/TT/Fredrik Sandberg

Johan Olsson, a svéd titkosszolgálat (SAPO) műveleti vezetője elmondta, hogy az így szerzett információk ellenőrzése segített a szolgálatnak lenyomozni a gyanúsítottakat, és megakadályozni a merényletet.

A vádlottak bírósági tárgyalása január 7-én veszi kezdetét a Solna községi bíróságon. Per Lindqvist svéd ügyész a vádlottak kitoloncolását kérte Svédországból, ha bebizonyosodik bűnösségük.

A The National azt írja, hogy az egyik férfi bizonyítottan kapcsolatban állt a stockholmi merénylővel.

Mint ismert, 2017 áprilisában négy ember meghalt, miután egy iszlamista egy teherautóval emberek közé hajtott.