Brutálisan megverték otthonában az argentin főrabbit és feleségét

Gabriel Davidovich, rabbi, Argentína, Izrael
megtámadták, megverták az argentin főrabbit
Vágólapra másolva!
Súlyosan megsebesítették Gabriel Davidovich argentin főrabbit - közölte kedden az argentínai zsidó közösségi központ, az AMIA. A támadást elítélte Mauricio Macri argentin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.
Vágólapra másolva!

A főrabbira Buenos Aires-i otthonában támadtak rá ismeretlenek hétfőre virradóra. Mielőtt megverték, azt kiáltották neki:

A támadásnál a rabbi felesége is jelent volt, őt is bántalmazták. A korábbi hírügynökségi anyagok mindössze arról szóltak, hogy a feleségét lefogták a támadók. A behatolók pénzt és tárgyakat is elvittek a lakásból.

A rabbi súlyosan megsebesült, egy Buenos Aires-i kórházba szállították.

Mauricio Macri argentin elnök elítélte a támadást, és a kormány támogatásáról biztosította Davidovichot a felelősök kézre kerítését illetően.

Vele vagyunk gyógyulása során, és számíthat támogatásunkra, hogy a nyomozás során kézre kerítsék a felelősöket" - írta Twitter-oldalán.

A támadás nem sokkal az után történt, hogy a hét végén kilenc sírt gyaláztak meg a közép-argentínai San Luis zsidó temetőjében.

Az argentínai zsidó szervezeteket képviselő DAIA elnöke, Jorge Knoblovits elítélte az antiszemita cselekményt.
"Nem engedhetjük, hogy az antiszemitizmus felüsse a fejét.

- mondta Benjámin Netanjahu. Gyors felépülést kívánok a brutálisan megvert argentin főrabbinak, Davidovichnak és feleségének - tette hozzá.

A Zsidó Világkongresszus szintén sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, mint mondta, megrázta és felháborította a brutális támadás.

Az AMIA székhelye ellen Buenos Airesben 1994-ben véres merényletet követtek el, a támadásban 85-en haltak meg.

Argentínában él - az Egyesült Államok után - az amerikai kontinens második legnépesebb zsidó közössége. Jelenleg mintegy 190 ezer tagja van, a húsz évvel korábbi 300 ezerrel szemben. A 2001-es gazdasági válság következtében számos argentin zsidó kivándorolt.