A Srí Lanka-i elnök lemondatja a rendőrfőnököt és a védelmi minisztert

Horizontal PRESIDENT CHURCH AFTERMATH OF THE TERRORISM
This handout photo taken and released by the Sri Lankan President's Office on April 23, 2019 shows President Maithripala Sirisena (2nd R) visiting St. Sebastian's church in Negombo, two days after a series of bomb attacks targeting churches and luxury hotels in Sri Lanka. - Sri Lanka began a day of national mourning April 23 with three minutes of silence to honour more than 300 people killed in suicide bomb blasts that have been blamed on a local Islamist group. (Photo by Handout / SRI LANKAN PRESIDENT'S OFFICE / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Sri Lankan President's Office " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel szerdán Maithripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot – jelentette be a colombói elnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

A parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy

nem tettek semmit a vasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért,

jóllehet figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól.

Maithripala Sziriszena (jobbról a második) a negombou Szent Sebestyén-templomban április 23-án, két nappal a merényletek után Forrás: AFP/Handout

Maithripala Sziriszena, Srí Lanka államfője már kedden bejelentette, hogy

átszervezi a rendőrséget és a biztonsági erőket,

és elvárja, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén. Arról nem beszélt, hogy kik kerülnek a megüresedő tisztségekbe.

Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a parlamentben kijelentette, hogy „hírszerzési felső vezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket”.

A házelnök kifejtette: Srí Lanka hatóságai

április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen.

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i robbantásokban templomokat és luxusszállodákat támadtak meg. A halottak száma ma reggelre elérte a 359-et, a sebesültek száma pedig meghaladja az ötszázat. A támadásokat kilenc öngyilkos merénylő követte el, eddig több mint 60 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, ám bizonyítékokkal még nem szolgáltak.