Kilencedik hete tüntetnek a franciák a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron megszorításokra épülő, dilettáns gazdaságpolitikája ellen. Macron kormánya ugyan hozott látszatintézkedéseket a tiltakozóhullám lecsendesítése érdekében, de a sárgamellényesek mozgalma átlátott a szitán, és ma is utcára vonultak. A párizsi Diadalívnél összecsapásokra is sor került a tiltakozók és a rendőrök között.

A francia hatóságok országszerte 80 ezer rendőrt mozgósítottak, ebből 5 ezret a fővárosban.

A francia kormány és Emmanuel Macron elnök gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek békésen tüntetnek Párizsban, 2019. január 12-énForrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Eric Morvan országos rendőrfőkapitány becslései alapján, várhatóan 60 ezer körül lesz a tüntetők összlétszáma.A sárgamellényesek menete késő délelőtt indult a Párizs másik felén lévő pénzügyminisztériumtól a Diadalív felé. A tömeg Macron elnök lemondását követelte.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy összecsapások voltak a sárgamellényesek és a rendfenntartók között a Diadalívnél.

A demonstrálok közül sokan sisakkal, álarccal és füstgránátokkal szerelkeztek fel, a rendőrök pedig könnygázgránátokat és vízágyút vetettek be a tüntetők ellen.

Egy sérült tüntető a DiadalívnélForrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A rendőrség eddig 59 embert állított elő.

A tiltakozók egy másik része Franciaország földrajzi középpontjába, Bourges városába szólította a sárgamellényeseket. A legjelentősebb vidéki demonstrációra Bourges-ban került sor. A Cher megyében fekvő városban több mint 5000 ember jelent meg.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint többségük, 4800 ember a kijelölt helyszínen tiltakozott, mintegy ötszázan viszont a város központjába vonultak, ahol az önkormányzat nem engedélyezett tüntetést.

Párizshoz hasonlóan, Bourges-ban is összecsaptak a sárgamellényesek a rendőrökkel.

A hatóságok 15 embert állítottak elő.

A vidékiek is Macron lemondását és a megszorító intézkedések eltörlését követelték.

Marseille-ben is utcára vonultak az elégedetlen franciák.

A francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek békésen tüntetnek Marseille régi kikötőjébenForrás: MTI/AP/Claude Paris

Toulouse-ban is összecsapásokra került sor. Arról még nincsenek hírek, hogy hány embert kellett a városban őrizetbe venni.

A sárgamellényesek mozgalma és bátor kiállása időközben a street art művészek figyelmét is felkeltette. A művészek újraértelmezték Eugène Delacroix, a nagy francia festő A Szabadság vezeti a népet (1830) című festményét is.