CDU-elnök: az idei európai parlament választás más lesz, mint az eddigiek

2019.03.06. 21:33

Az Európai Unió nem fecsérelheti el az erejét apróságok szabályozására, csak az olyan nagy jelentőségű ügyekkel szabad foglalkoznia, mint a külső határ védelme - hangoztatta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer a párt hagyományos hamvazószerdai nagygyűlésén.

A CDU elnöke a Demminben tartott gyűlésen kiemelte, hogy az idei európai parlamenti (EP) választás más lesz, mint az eddigiek, mert nagyobb a tét.

A választás arról az alapvető kérdésről szól, hogy lesz-e meghatározó befolyása a világban az EU-nak és mindannak, amit az EU-ban értéknek tartanak. Annegret Kramp-Karrenbauer mint mondta, "a mi hazánk, a mi Európánk", az emberi jogokat, a békét, a szabadságot, az egyenjogúságot, a jólétet és a biztonságot jelenti, és ezekről az értékekről szól az EP-választás.
 Az EU-nak csak a nagy kérdésekkel szabad foglalkoznia, és a nagy kérdés a külső határ védelme, ez a feladat, ezt kell teljesíteni. Egyebek mellett arra is szükség van, hogy az EU közössége tovább építse közös védelem-, és biztonságpolitikáját.

- hangoztatta a CDU elnöke.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke.Forrás: AFP/Tobias Schwarz

 Az atomrakéták leszereléséről kötött amerikai-orosz szerződés (INF) körüli vita éppen azt mutatja, hogy Európa a nagyhatalmak játékszere lehet, ezt pedig nem akarjuk - jelentette ki Annegret Kramp-Karrenbauer, aki beszédében többnyire belpolitikai ügyeket érintett, és élesen bírálta pártja politikai vetélytársait.

 Az úgynevezett politikai hamvazószerda a német belpolitika különleges dátuma. A farsangi időszak utolsó napját a pártok egymás éles hangú, olykor ironikus támadásával töltik egy-egy kibérelt csarnokban, vagy hatalmas sörsátorban. A hagyományt egy éppen száz éve, 1919-ben tartott bajorországi politikai gyűlés alapozta meg.