Abdel-Azíz Buteflika, Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfő közlemény útján bejelentette hétfőn, hogy elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. A 82 éves politikus az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is.

„Nem lesz ötödik mandátum. Nem lesz elnökválasztás április 18-án" - írta Buteflika az elnöki közleményben, amit a hetek óta tartó kormányellenes tüntetésekre utalva azzal indokolt, hogy választ adjanak a tüntetők követeléseire. Egyben politikai és gazdasági reformokat ígért.

Az elnöki hivatal tudatta azt is, hogy hamarosan átszervezik a kormányt, és népszavazásra bocsájtanak egy új alkotmányt.

A bejelentést követően az algériai székhelyű Ennahar TV közölte: lemondott Ahmed Ujahja miniszterelnök.

Hetek óta, szinte napi rendszerességgel tízezrek tüntetnek az észak-afrikai országban, tiltakozva az ellen, hogy a húsz éve hatalmon levő Buteflika újra induljon az ötödik elnöki ciklusáért. Az elnök korábban kompromisszumos megoldást kínált: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadták el.

Az elnök vasárnap este tért haza Svájcból, ahol két hétig volt gyógykezelésen.