Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 gépei

accident TOPSHOTS Horizontal
A lezuhant gép egyik darabja
Vágólapra másolva!
Az amerikai szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) hétfőn bejelentette, hogy módosításokat írt elő a Boeing repülőgépgyártó cégnek az Etiópiában balesetet szenvedett repülőgép típusára, de nem állítja le e gépek repülését.
Vágólapra másolva!

A módosítások a Boeing 737 MAX 8 és a 737 MAX 9 típusú repülőgépeket érintik. E repülőgépek ellenőrző rendszerén kell módosításokat végrehajtani legkésőbb áprilisig. A Boeingnek frissítenie kell az ilyen típusú repülőgépeket vezető pilótái jelenleg forgalomban lévő kiképző könyveit is.

A lezuhant gép egyik darabja Forrás: AFP/Michael Tewelde

Etiópiában vasárnap szenvedett a felszállás utáni pillanatokban végzetes balesetet az Ethiopian Airlines egyik 737 MAX 8-as típusú gépe, fedélzetén 149 utassal és nyolcfős személyzettel. Ugyanez a modell zuhant a tengerbe tavaly októberben Indonézia partjainál is, szintén nem sokkal a felszállás után. A Lion Air indonéz légitársaság katasztrófájának 189 halálos áldozata volt.

Nagyon ritka

Repülési szakemberek szerint igen ritka, hogy egy új repülőgépmodell rövid időn belül kétszer is kudarcot valljon.

Indonézia és Kína átmenetileg kivonta a forgalomból a Boeing e két új modelljét,

és a Cayman Airways karibi légitársaság is bejelentette, hogy e típusokból egyelőre egyetlen gép sem szállhat fel.

Hétfőn egyébként a New York-i tőzsdén

13 százalékos eséssel nyitottak a Boeing részvényei.

Elemzők szerint utoljára a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után volt ilyen alacsony a Boeing-részvények árfolyama.