Agyevő amőba miatt halt meg egy férfi Texasban, anyja pereskedik

2019.04.18. 14:38

Fabrizio Stabile még 2018 szeptemberében fertőződött meg egy ritka betegséggel, amelyet egy texasi víziparkban kaphatott el. Gyakorlatilag egy ritka amőba felfalta az agyát. Édesanyja most beperelte a céget, mondván, hogy fia halála megelőzhető lett volna. 

Rita Stabile keresetet nyújtott be fia halála miatt április 9-én a texasi McLennan Megyei Kerületi Bíróságon, szerinte ugyanis fia halála megelőzhető lett volna, ha a vízipark gondoskodik a megfelelő karbantartásról. A 29 éves Fabrizio Stabile 2018. szeptember 8-án járt a Parson Barefoot Ski Ranch nevű farmon, 3 héttel később pedig meghalt. Egy ritka betegséggel fertőződhetett meg (Naegleria fowleri), ami tulajdonképpen egy agyevő amőba - olvasható az amerikai Fox News oldalán. 

Mother of Texas man who contracted deadly brain-eating amoeba sues surf park

The mother of a New Jersey man who died last year after contracting a rare brain-eating amoeba is suing the Texas water park where health officials say he caught the infection.

A hatóságok szerint a betegség tünetei közé tartozik a fejfájás, láz, hányinger, melyek 5 nappal az után jelentkeznek, hogy valaki megkapta a fertőzést. Az áldozatok 5 nappal később szinte biztosan meghalnak, ahogy a tünetek megjelennek. A diagnózist általában a halál után állítják fel. 

1962 és 2017 között csak 4 ember élte túl ezt a betegséget.   

Az ember fertőzött vízzel érintkezve, az orrán keresztül tudja elkapni ezt a betegséget. 

A hatóságok szerint is a park egyik részén fertőződhetett meg az egyébként New Jersey államból származó Stabile, legalábbis találtak erre utaló bizonyítékot. 

A park többi része sem volt megfelelően kezelve,  pl. ürülékmaradványt is találtak, és a klórszint is alacsony volt a medencékben.  

A Parsons Barefoot Ski Ranch nem válaszolt a Fox News megkeresésére, de egy e-mail üzenetben azt írták, hogy együtt éreznek a családdal, és csak Isten tudja, hogy hol fertőződhetett meg ezzel az amőbával.  

Rita Stabile 1 millió dolláros kártérítést követel fia haláláért. A park illetékesei azt mondják, hogy az eset óta új vízszűrő rendszert telepítettek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK