Franciaország minden szektorába beágyazódtak a radikális iszlám hívei

Nikáb, Franciaország
Kenza Drider, a niqab veiled young woman from the southern city of Avignon, who has become the media symbol of France's tiny community of niqab wearers, speaks to the press during an unauthorised protest in front of Notre Dame cathedral against France's new ban on wearing full-face niqab veils in public, on April 11, 2011 in Paris. Two women in niqabs, a woman wearing an Islamic headscarf that does not cover the face and a demonstration organiser were arrested. AFP PHOTO BERTRAND GUAY (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő adatokat és elemzést hozott nyilvánosságra a francia közélet és a radikális iszlám viszonyáról a Le Figaro. Egészen pontosan arról, hogy a radikális iszlám híveinek száma nyugtalanító méreteket öltött többek között az amatőr és hivatásos sporttal foglalkozó szervezetekben, a sportolók között, a rendőrség hivatásos állományában, az egyetemeken, a közlekedési vállalatoknál és a börtönökben is. Mint közismert: a radikális iszlám hívei az elmúlt négy-öt évben, a migrációs hullám erősödésével váltak különösen erőszakossá. 
Vágólapra másolva!

A börtönök radikalizációja Franciaországban nagyon komoly méreteket öltött, ezzel az Origo rendszeresen foglalkozott az elmúlt időszakban. Általánosságban pedig kijelenthető, hogy több nyugati-európai börtön kis túlzással egyfajta terroristakiképző központtá alakult át.

A francia Nemzetgyűlés jelentése riasztó megállapításokat tesz a radikalizációról

A Le Figaro a francia Nemzetgyűlés hivatalos jelentését ismertetve hívta fel a figyelmet arra, hogy a francia társadalomban mekkora veszélyt jelent a radikalizálódott iszlám híveinek egyre növekvő száma. A hét hónapig tartó vizsgálat során a szakértők 53 interjút, összesen 60 órányi felvételt készítettek. A két jelentéstevő, egy Republikánus és egy Macron-párti képviselő azt a következtetést vonta le, hogy

sokkal nagyobb óvatosságra lenne szükség a fent felsorolt szakmákban, és pontosabban körül kellene határolni azokat a foglalkozásokat is, amelyek potenciális veszélyt jelenthetnek a radikális iszlám szempontjából.

Azt is megállapították, hogy a radikalizálódott iszlamisták száma egy évtized óta jelentős mértékben megnőtt. Azoknak a száma, akiket radikalizmusuk mellett terrorista merényletek potenciális elkövetőiként tartottak nyilván, 2019. május 29-én 21 039 volt, akiknek pedig jelenleg is aktív az aktájuk, összesen 10.092-en vannak. Ezek között ma Franciaországban

1500 olyan személyt tartanak nyilván, akik úgynevezett érzékeny munkakört töltenek be jelenleg is (a földi vagy légi közlekedésben, magán őrző-védő cégekben dolgoznak).

Súlyos a helyzet a rendőrség és az egészségügyi dolgozók állományában

A jelentés kiemeli, hogy míg az igazságszolgáltatásban a radikalizálódott alkalmazottak kezelése inkább megfelelő, addig a helyi rendőrségek és magán őrző-védő szolgálatok körében ennek az ellenkezője figyelhető meg, és ez komoly aggodalomra ad okot. A veszély azért is jelentős, mert a párizsi 2024-es nyári olimpiai játékok miatt már megkezdték a biztonsági emberek toborzását, a helyi rendőrőrsökön például speciális kutató osztagokat alakítanak ki az olimpia miatt. A jelentés azt is aláhúzta, hogy az állami egészségügyi szolgáltatások területén a radikalizáció „mérése” még sehol sem tart.

Katonák járőröznek az Eiffel-torony tövében 2015. november 14-én, miután előző este radikális iszlamisták összehangolt merényletsorozatot hajtottak végre, amiben 131-en vesztették életüket Forrás: AFP/Francois Guillot

A felvétel során például

az állami szektorban nem rendelkeznek semmilyen információval arról, hogy az adott jelentkező radikalizálódott-e, és ezen mindenképpen változtatni kell

a jelentéstevők szerint. Azt javasolták, hogy a felvétel során vezessenek be egy olyan vizsgálati eljárást, amely lehetővé teszi a munkavállalók radikalizáltsági fokának megállapítását. Fontos az az információ is, amelyet a Michel Delpuech rendőrprefektussal készített interjú alapján közölt a Le Figaro.

Azzal Michel Delpuechsel, aki lemondott rendőr prefektusi tisztségéről a március 16-i, rendkívül erőszakos sárgamellényes tüntetést követően, korábban pedig azzal vádolták egy szenátusi vizsgálat során, hogy Alexandre Benallának, Macron szadista testőrparancsnokának áttételesen segítséget nyújtott azzal, hogy rendőrségi videokamerák felvételeit juttatta el hozzá. Lemondását követően Delpuech a francia Államtanács tanácsosa lett.

Radikalizáció a felsőoktatásban

A rendőrprefektus arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia felsőoktatás és a párizsi rendőri hírszerzés között nincsen semmilyen kapcsolat, viszonyuk meglehetősen „fagyos”,

a rendőrség még soha nem kapott az egyetemekről semmilyen radikalizációra vonatkozó információt, és néhány informális találkozót leszámítva lényegében semmilyen párbeszéd nincs közöttük.

Az egyetemeken nincs az egyetemistákra vonatkozó nyilvántartás, és nem tudják senkiről sem, hogy radikalizálódott-e, vagy sem. E súlyos veszély ellen azt javasolták a jelentés készítői, hogy minden egyetem vezessen be egy „elővigyázatossági rendszert”, és egyrészt az adott hallgató radikalizáltsági fokát kellene jelezni, másrészt pedig létre kellene hozni egy biztonsággal foglalkozó bizottságot is.

Forrás: AFP/Bertrand Guay

Radikalizáció a sport világában

A megállapítások külön érdekessége, hogy a radikalizáció már a sport világában is gyökeret eresztett, és egyre kiterjedtebb mértékben és formában van jelen. Az öltözőkben szervezett kollektív imádkozás, akár a versenyek alatt is, a kizárólag halal típusú, tehát az iszlám előírásai szerint készült élelmiszerek fogyasztása, vagy az öltözőkben az alsónadrágban történő fürdés elterjedése széles körben megfigyelhető.

Számos radikalizálódott sportoló tagadja meg az ellenfélnek kijáró szokásos tiszteletadást, mondván, egyedül Allahot illeti tisztelet, mást nem.

Ami a sportöltözeteket illeti, itt is komoly változások vannak folyamatban. A nők nem viselhetnek rövidnadrágot, az egész testet lefedő harisnyát, vagy a szintén egész testet lefedő hidzsábot kell felvenniük, gyakori a muszlim kendő viselete is, amelyet adott esetben fejpánttal helyettesítenek. Már vannak olyan sportklubok is, amelyekbe nők nem léphetnek be, vagy pedig nem edzhetnek együtt férfiak vagy nők. De már olyan is előfordult, hogy egy sportegyesület tagjai azzal fordultak a vezetőséghez, hogy iszlám ünnepek alatt ne legyenek versenyek.

Brüsszelben, az Európai Unió de facto fővárosában sem ismeretlen ez a jelenség. Forestben, amely Brüsszel egyik erősen muszlim lakta negyede, külön nőknek fenntartott edzőterem is működik és van olyan is, ahol nem keveredhetnek nők vagy férfiak. Érdekes módon sem az Európai Bizottság jogvédői, sem a feministák nem találnak ebben semmi kivetni valót, a kérdéssel az Európai Parlament sem foglalkozik

A jelentés különösen veszélyesnek ítélte meg az edzők és a sportegyesületek vezetőinek radikalizációját, különös tekintettel arra a befolyásra, amit az edzők a fiatalabbakra gyakorolhatnak. A legveszélyeztetettebb sportágak a küzdősportok, a boksz, a jiu-jitsu és annak brazil változata, illetve a testépítés, a labdajátékok közül a labdarúgás, a teremfoci, és végül az íjazás is.

A képviselők jelentésüket azzal zárják, hogy a radikalizációval sürgősen foglalkozni kellene, még mielőtt késő lesz.