Hetvennégy éve történt a hirosimai atomtámadás. A város Béke-emlékparkjában tartott megemlékezésen Hirosima polgármestere arra kérte Japánt, hogy az ország csatlakozzon az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményhez.

A ceremónián mintegy 90 ország képviselői vettek részt, köztük az Egyesült Államok nagykövete. Macui Kadzumi, Hirosima polgármestere arra kérte a tokiói kormányt: tegyen eleget az atomtámadás túlélői - a hibakusák - azon kérésének,  hogy aláírja és ratifikálja az atomfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezményt, amelyet 2017 júliusában fogadott el a világszervezet 122 tagország támogatásával.

Megemlékezés a hirosimai Béke-emlékparkbanForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Naoya Masuda

Abe Sindzó miniszterelnök is beszédet mondott a megemlékezésen, de nem említette az egyezményt. Japán mindeddig azért nem írta alá a dokumentumot, mert az Egyesült Államok nukleáris védőernyője alá tartozik, és az Egyesült Államok - a többi atomhatalommal együtt - nem írta azt alá. Az egyezmény mind a mai napig nem lépett érvénybe,  mert bár sok ország aláírta, legalább ötvennek törvénybe is kell foglalnia, ami még nem teljesült.

A világ vezetőihez szólva a polgármester azt kérte: tegyenek eleget a civil társadalom vágyának, és ratifikálják az egyezményt, Japán vezetői pedig az ország pacifista alkotmányának megfelelően járjanak elöl az atomfegyvermentes világ megteremtésére tett küzdelemben.