Barcelona polgármestere üzent a spanyol és katalán vezetőknek

Katalán tüntetés
Barcelona, 2019. október 18. Függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Barcelona központja felé 2019. október 18-án, a demonstrációk ötödik napján, amikor a függetlenségpártiak egynapos általános sztrájkot tartanak Katalóniában. A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc katalán függetlenségi vezetőt zendülés miatt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre ítélt. MTI/AP/Emilio Morenatti
Vágólapra másolva!
Valódi, felelős, a nyilvánosság kizárásával folytatott politikai párbeszédre szólította fel a spanyol miniszterelnököt és a katalán elnököt Ada Colau, Barcelona polgármestere vasárnap, miután a városban hat napja tartanak a tüntetések és az erőszakos rendbontások.
Vágólapra másolva!

A többször erőszakos rendbontásokba fordult tüntetéshullám azután kezdődött a katalán városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt.

Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Barcelona polgármestere szerint érthetetlen, hogy míg a spanyol belügyminiszter és a katalán belügyi tanácsos együtt tud működni a tüntetések kezelésében és a rendőri szervek koordinálásában, a spanyol kormányfő és a katalán elnök nem képes ugyanerre.

Véleménye szerint azonban a bebörtönzött katalán vezetők szabadon engedése nélkül nagyon nehéz lesz kiutat találni.

- jelentette ki a baloldali városvezető, aki kifogásolta, hogy a hatóságok gumilövedékeket használtak az összetűzések során, és a rendőri fellépés szakszerűségének kivizsgálását sürgette.

Az önkormányzat becslése szerint a városnak eddig legalább 2,5 millió euró kárt okozott a tüntetéseket kísérő vandalizmus.

Függetlenségi vezetők börtönbüntetése miatt tiltakozó tüntetők vonulnak Barcelona központja felé 2019. október 18-án. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

Vasárnapra virradó éjjel is voltak összetűzések, de az erőszakos események csökkentek - összegezte Miquel Buch, a katalán kormány belügyi tanácsosa sajtótájékoztatóján. A korábbiakhoz képest jóval kevesebben, tizenegyen sérültek meg, és 13 embert vettek őrizetbe.

Mint mondta, mindez részben annak eredménye, hogy a rendőrség átvizsgálta az esti nagyszabású tüntetésekre érkezők hátizsákjait és elkobozta a tűzokozásra, támadásra alkalmas eszközöket. Másrészt annak köszönhető, hogy civil önkéntesek élőláncot alkotva a tüntetők és a rendőrök közé álltak.

A politikus ismét hangsúlyozta a tüntetések alapvetően békés jellegét.

A múlt éjjel radikális fiatalok mintegy 150 csoportja randalírozott a városban

- jegyezte meg és beszámolt arról is, hogy a rongálás mellett több üzletet is kifosztottak a múlt éjjel.

Az utcai megmozdulások vasárnap is folytatódnak; Quim Torra katalán elnök leváltását követelte Barcelonában a Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, amelynek tüntetésén mintegy ezren gyűltek össze spanyol zászlókkal a katalán kormányzati palota előtt. Délutánra pedig a spanyol kormány barcelonai képviseletéhez szerveznek tüntetést a legfelsőbb bíróság ítélete ellen tiltakozók.