Negyven év után került elő öt ellopott festmény Németországban

Vágólapra másolva!
Negyven éve, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) legnagyobb műkincslopásakor eltűnt, majd ismét előkerült festmények eredetiségét vizsgálja egy német szakértői csoport.
Vágólapra másolva!

Öt olyan különösen értékes festmény került elő az elmúlt héten, amelyet

1979. december 14-re virradó éjjel rejtélyes módon loptak el a Gothában lévő Friedenstein kastély gyűjteményéből.

Jelenleg a kastély alapítványa kérésére a Berlini Állami Múzeumok Rathgen kutatólaboratóriumának munkatársai vizsgálják a művek eredetiségét.

Az öt alkotás 14-18. századi régi mesterek (alte Meister) műve: Frans Hals Fiatal férfi mellképe (Brustbild eines jungen Mannes), idősebb Jan Brueghel Vidéki út szekerekkel és tehenekkel (Landstraße mit Bauernwagen und Kühen), Anthonis van Dyck Önarckép napraforgóval (Selbstbildnis mit Sonnenblume), Jan Lievens Idős férfi (Alter Mann), és idősebb Hans Holbein Szent Katalin (Heilige Katharina) című festménye.

Évtizedeken át nyoma sem volt a képeknek, 2018-ban azonban az alapítvánnyal ügyvéden keresztül kapcsolatba lépett egy csoport és közölte, hogy náluk vannak a művek. Gotha polgármestere és az akkori alapítványi vezető, Knut Kreuch, a Siemens Kulturális Alapítvány támogatásával szeptemberben megszerezte az alkotásokat.

A lopás ügyében a berlini ügyészség

két férfi ellen indított nyomozást zsarolás és lopás vádjával.

A Friedenstein kastély alapítványának szóvivője, Marco Karthe szerint céljuk az ügy békés elrendezése. Ennek feltétele azonban, hogy kiderüljön, valóban az eredeti képekről van-e szó, nem pedig esetleges másolatokról.

Mivel a festmények öt különböző művész öt különböző korszakból származó alkotásai, a vizsgálatok hosszú ideig tartanak.

Amennyiben a festmények eredetiek, az hatalmas szenzáció – emelte ki Karthe. "Az elmúlt 40 évben egy kép sem került elő, most meg egyből itt van mind az öt" – mondta. Ha az ellopott művekről van szó, szeretnék már a következő évben visszajuttatni őket Gothába és bemutatni a közönség előtt.