Egy nap alatt 435 ember halt meg Spanyolországban

Koronavírus, vírus, Spanyolország, egészségügy, kórház, orvos, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, ellátás
Healthcare workers attends to a COVID-19 coronavirus patient at the Intensive Unit Care of the Povisa Hospital in Vigo, northwestern Spain, on April 16, 2020. - Spain's coronavirus death toll soared past 19,000 with another 551 deaths, but questions over the counting method have raised some regional concerns the real figure is much higher. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
435 ember halt meg egy nap leforgása alatt, ezzel 21 717-re emelkedett a koronavírus miatt meghaltak száma Spanyolországban - írta a Reuters a spanyol egészségügyi minisztériumra hivatkozva. Ez 2 százalékos növekedést jelent az elmúlt napok hasonló adataihoz viszonyítva. A miniszterelnök szerint május második felében kezdhetik meg a korlátozások fokozatos feloldását.
Vágólapra másolva!

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az új fertőzöttek mintegy felénél úgynevezett szerológiai vizsgálat igazolta a vírus jelenlétét, amivel a vérmintákból kimutatható a vírussal szemben termelt ellenanyag.

A fertőzöttek ezekben az esetekben többnyire panaszmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az egyre több tesztelés miatt egyre több ilyen fertőzöttet azonosítanak.

A koronavírus eddig 21 717 ember halálát okozta,

kedden 430-an, hétfőn 399 haltak meg. A járvány április másodikán követelte az eddigi legtöbb áldozatot, aznap 950-en hunytak el. A fertőzésből összesen már 85 915-en épültek fel, keddre 1928, hétfőre 3230 regisztrált páciens gyógyult meg.

Az országban 4211 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, ezzel összesen 208 389-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Kedden 3968, hétfőn 4266 páciens szervezetében mutatták ki a vírust.

Koronavírusos beteget ápolnak a spanyol Vigo egyik kórházában, április 16-án Forrás: AFP/Miguel Riopa

Fernando Simón kitért arra, hogy az egészségügyi hatóságok dolgoznak a járványügyi intézkedések majdani feloldásán, és felhívta a figyelmet arra, hogy az enyhítési folyamat során a jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz az egyéni viselkedésnek és felelősségnek abban, hogy ne kezdjen el ismét erősödni a fertőzés terjedése.

Fokozatos feloldások

A korlátozások enyhítésének megkezdése május második felében képzelhető el - erről Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszélt a parlament alsóházában, amely a március 15-e óta tartó szükségállapot május 9-ig való meghosszabbításáról tárgyal és szavaz szerdán.

A feloldás lassan és fokozatosan történhet meg, mert biztonságosnak kell lennie.

A kormányfő a felszólalásában elmondta: az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtöki tanácskozásán javasolni fogja egy 1500 milliárd euró értékű újjáépítési alap létrehozását, amelyből a tagországok a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk arányában részesülhetnének.

Emellett sürgetni fogja, hogy legkésőbb június 1-től álljanak rendelkezésre az uniós gazdaságösztönző mentőterv pénzügyi eszközei, amelyekről az eurócsoport pénzügyminiszterei állapodtak meg, vagyis az Európai Stabilitási Mechanizmus 240 milliárd euróig terjedő megelőző hitelkerete, az Európai Bizottság 100 milliárd eurós munkahelymegőrző programja, valamint az Európai Beruházási Bank 200 milliárd euróig igénybe vehető garanciaalapja, amely a vállalatok likviditásának támogatását szolgálja.
"Bízunk abban, hogy holnap új konszenzus születhet" - jelentette ki egy nappal a tanácskozás előtt Pedro Sánchez.