Az európai polgárok többsége szerint Brüsszel elbukott a járványkezelésben

Olaszország, koronavírus
Torino, 2020. április 19. Járókelők egy torinói utcán 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány idején. A több mint 60 millió lakosú Olaszországban 175 925-re nőtt a koronavírusos fertőzéssel regisztráltak száma és 23 227-re a halálos áldozatoké. MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Marco
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint az európaiak többsége úgy látja, az Európai Unió nem kezelte hatékonyan a járványhelyzetet, sőt egyenesen súlytalan volt a kérdésben - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A European Council on Foreign Relations think tank 9 országban készített felmérést, ami együttesen lefedi az unió lakosságának kétharmadát. Ebben többek között arra keresték a választ, hogy hogyan értékelik az uniós polgárok az EU járványkezelését.

Forrás: V4NA

A kutatás megállapítja, hogy a megkérdezettek többsége szerint az unió nem tudott felnőni a feladathoz.

Azzal az állítással, hogy az unió megfelelt a felé támasztott elvárásoknak Bulgárián és Dánián kívül egyik ország sem értett egyet. Ráadásul a megkérdezett olaszok 63 százaléka úgy vélte, hogy az unió elbukott a járványvédekezésben.

Forrás: V4NA

A következő állítással, miszerint az EU "irreleváns", vagyis súlytalan volt a járvány alatt, már nem volt olyan ország, ami többségében ne értett volna egyet. Érdekes módon Bulgária volt az ezzel legerősebben egyetértő ország.

A megkérdezettek szerint országaik többségében senkire nem számíthattak a rendkívüli időszakban. Három esetben kapott relatíve több szavazatot a WHO támogatása, de az EU segítsége Portugálián kívül mindegyik vizsgált ország esetében elhanyagolható volt.

A kutatás összességében azt hozta ki következtetésként, hogy az uniós országok nagyobb együttműködést várnak a kontinensen. A szerzők azt is megjegyzik, hogy az együttműködés nem a további intézményesítésre vonatkozik, hanem az sokkal inkább a stabilitás utáni vágy kifejeződése.

- írják.