Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kovács Zoltán bírálta Katarina Barley-t, amiért az elmúlt időszakban többször is Magyarországot támadta

Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke
Vilshofen, 2019. március 6. Katarina Barley német igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter a német Szociáldemokrata Párt (SPD) párt hamvazószerdai rendezvényén Vilshofenben 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak. MTI/EPA/Philipp Guelland
Vágólapra másolva!
Katarina "éheztessük ki őket" Barley ismét csapást mér címen írt véleménycikket Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az About Hungary oldalra. A politikus úgy látja Katarina Barley-hez címzett írásában, hogy a nemzetközi baloldal újra és újra ugyanazt a taktikát alkalmazza ellenfeleivel szemben.
Vágólapra másolva!

Jókora felháborodást okozott Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, EP-alelnök azzal, hogy a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban múlt héten azt nyilatkozta, "a jogállamiság miatt ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország".

Méltatlan támadások

A politikus, látván, nyilatkozata mekkora port kavart, azzal próbálta megmagyarázni szavait, hogy rossz idézetet közöltek tőle: nem azt mondta, hogy Magyarországot és Lengyelországot, hanem azt, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni.

Kovács Zoltán hétfői írásában viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Barley-nek akadt más, hasonló jellegű megnyilvánulása is az elmúlt időszakból. A Spiegelen vasárnap este megjelent interjújában ugyanis azt nyilatkozta, hogy a magyar kormányfő az elmúlt tíz évben apránként bontotta le a jogállamiságot Magyarországon. Az államtitkár szerint nehéz eldönteni, hogy a német politikus tudatlansága, vagy a jogállamisághoz való viszonyulása a riasztóbb.

"Ismerve, hogy Barley utólag egyszer már megváltoztatta nyilatkozatát, azt állítva, hogy azokat tévesen közölték, kíváncsi vagyok, megpróbálkozik-e ezzel még egyszer" - szúrt oda a német politikusnak Kovács Zoltán, aki szerint, ha ez lett volna az első ilyen eset, akkor talán el is hitte volna azt.

Vilshofen, 2019. március 6. Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, az EP alelnöke pártjának (SPD) hamvazószerdai rendezvényén Vilshofenben 2019. március 6-án Forrás: MTI/EPA/Philipp Guelland

Újra és újra ugyanazt a taktikát alkalmazzák

Csakhogy szerinte Soros György és a nemzetközi baloldal EP-képviselői újra és újra ugyanazt a taktikát alkalmazzák. Szerinte a recept egyszerű:

  • Első lépésként megcéloznak egy-egy országot, jelen esetben Magyarországot és Lengyelországot.
  • Második lépésként provokatív kijelentéssel tesztelik az emberek toleranciaszintjét. Amennyiben átlépik a vörös vonalat, visszavonják a nyilatkozatot.
  • Harmadik lépésként előjönnek a "jogállamiság" elfogult, egyoldalú definíciójával, és azt fegyverként használják azokkal a kormányokkal szemben, amelyek nem felelnek meg a liberális ortodoxiának az olyan kulcsfontosságú politikai területeken, mint például a migráció.
  • Ha ellenfeleik még mindig talpon vannak, akkor negyedik lépésként elkezdenek zsarolni.
  • Ha politikai ellenségeik még mindig nem adták fel, akkor ötödik lépésként megpróbálják megváltoztatni a játékszabályokat, átírni a rendszert. "Még mindig semmi? Megismétlik az első lépéstől" - tette hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán úgy látja, hogy Barley elérkezett a folyamat végére azzal, hogy felvetette az Európai Unió működési mechanizmusának módosítását. Az államtitkár szerint a sorok között kell olvasni ahhoz, hogy világossá váljon:

az Európai Parlament alelnöke szíve szerint az összes hatalmat az EP-nél koncentrálná.

Az államtitkár írása végén kiemelte, hogy az uniós szerződések egyértelműen meghatározzák a tagállamok és az uniós intézmények közötti hatáskör megosztását. "A szabályok felülírását nem szabad a politikának alávetni" - húzta alá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről