Legalább 17 esetben a saját spermájával termékenyített meg nőket egy nőgyógyász

FRANCE  - MEDICALLY ASSISTED PROCREATION SERVICE -PIERRE CHEREST CLINIC Neuilly sur Seine PMA Pierre Cherest ARTIFICIAL INSEMINATION bioethical law BIOETHICS bioethique CHILD clinical clinique enfant genetics genetique insemination insemination artificiel
Medically assisted procreation service at the Pierre Cherest Clinic. Neuilly sur Seine, France - May 28, 2020. Photograph by Julie Limont / Hans Lucas. Service de procreation medicalement assistee a la Clinique Pierre Cherest. Neuilly sur Seine, France - 28 Mai 2020. Photographie de Julie Limont / Hans Lucas.
Vágólapra másolva!
Hollandiában az egykori zwollei Sophia kórház egyik nőgyógyásza a saját spermáját használta a mesterséges megtermékenyítéshez (inszeminációhoz) legalább tizenhét esetben, legalábbis ennyi gyereket nemzett igazoltan az orvos - erősítette meg a kórház. Az esetekre 1981 és 1993  között került sor. Jan Wildschut, aki azóta meghalt, a szülőket nem tájékoztatta tettéről. 
Vágólapra másolva!

Jan Wildschut a kórház mesterséges megtermékenyítő részlegén dolgozott. De lelepleződött, miután számtalan egyezezés derült ki nem rokon gyerekek esetében több kereskedelmi DNS-bankban.

A kórház morálisan elfogadhatatlannak nyilvánította az orvos cselekedetét - olvasható a Dutchnews oldalán. Elképzelhető, hogy tizenhétnél magasabb is lehet a valós szám, de a kórházi nyilvántartásból nem derül ki több információ.

Inszeminéciós eljárás - Illusztráció Forrás: Hans Lucas via AFP/Julie Limont / Hans Lucas/Julie Limont

A kórház összeállította a férfi DNS-profilját, így azok a gyerekek, akik szeretnék tudni, hogy esetleg nekik is ő lehet-e a biológiai apjuk, jelentkezhetnek egy ingyenes tesztre.

Az érintettek azért is fordultak a nyilvánossághoz, hogy elkerüljék az esetleges testvéri kapcsolatokat, illetve születési rendellensségeket.

A lap emlékeztett egy másik esetre, amikor egy Jan Karbaat nevű orvos nemzett negyvenkilenc gyereket. Karbaat Rotterdamban vezetett egy klinikát majdnem 30 éven keresztül, de azt 2009-ben bezárták adminisztratív szabálytalanságok miatt, illetve mert nem tartotta be a tárolási előírásokat sem.

A holland törvények 25-re korlátozzák az egy donortól teherbe eshető emberek számát, és 2004-től a gyerekeknek joguk van tudni donoruk személyazonosságát, amikor elérik 16. életévüket.