Irán egyelőre mégsem adja ki a lelőtt ukrán repülőgép fekete dobozait

Sahriár, 2020. január 8. Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Irán megpróbálja saját maga megvizsgálni a január 8-án lelőtt ukrán utasszállító fekete dobozait - jelentette vasárnap az IRNA állami hírügynökség, cáfolva azokat az értesüléseket, amelyek szerint a berendezéseket átadnák Ukrajnának.
Vágólapra másolva!

Kanada, amelynek 57 állampolgára halt meg az iráni légvédelem által tévedésből lelőtt repülőgépen, és a többi ország is, amelynek állampolgárai voltak a 176 áldozat között, felszólították Iránt a pontos vizsgálatra, és szorgalmazták, hogy a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket rögzítő berendezéseket külföldön vizsgálják meg.

Ottawa szerint az adatrögzítőket Franciaországba kellene küldeni.

- mondta az IRNA-nak Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója.

Mentőegységek az ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség szombaton azt jelentette, hogy a fekete dobozokat Ukrajnába küldik. Rezaifár akkor még azt mondta, hogy a súlyosan megrongálódott berendezéseket nem tudják Iránban megvizsgálni, mert a hatóságoknak nincsen az adatok letöltéséhez szükséges szoftverük, ezért Ukrajnába vagy Franciaországba küldik őket.

Egyelőre nem tudni, hogy az iráni légiközlekedési hatóság miért másította meg a döntését.

Hazaszállították a lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak maradványait

Megérkezett vasárnap a kijevi Boriszpil légi kikötőbe az a repülőgép, amely hazaszállította az Iránban rakétával lelőtt utasszállító ukrán áldozatainak maradványait.

A repülőtéren rendezett búcsúztatási ceremónián jelen van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Olekszij Honcsaruk miniszterelnök és Dmitro Razumkov házelnök is.

A szerencsétlenségben 176-an vesztették életüket, köztük 11 ukrán - a gép 9 fős személyzete és két utas.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. Az ukrán áldozatokon kívül még további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán több napi tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) három vádpontban indított vizsgálatot:

  • a légi közlekedési szabályok megsértése,
  • szándékos emberölés
  • és vagyontárgy, azaz a repülőgép szándékos megsemmisítése címén

- emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.