Nyolc ember halt meg vasárnap hajnalban egy nyugat-csehországi betegotthonban kitört tűzben. Heten megsebesültek, közülük hárman súlyosan - közölték a mentőszolgálatok a CTK cseh hírügynökséggel.

A tűz hajnali öt óra tájban keletkezett a német határnál fekvő Vejprty kisváros betegotthonában.

Az első híradások szerint a tragédia egy idősotthonban történt. Ezt később helyesbítették, az otthonban mintegy negyven mentálisan sérült személy volt elhelyezve. A tűz oka egyelőre ismeretlen.

A tűzoltóknak sikerült a lángokat megfékezni. A helyszínre hét mentőcsoport érkezett, közöttük kettő a szomszédos Németországból.

Forrás: AFP/Michal Cizek

A vasárnapi tűzeset Csehországban a rendszerváltás utáni második legtragikusabb eset volt. A legtragikusabb eset 2010-ben Prágában történt, amikor egy hajléktalan szállóban keletkezett tűzben kilenc ember halt meg.

Andrej Babis miniszterelnök, aki délelőtt Vejprtybe látogatott, "hatalmas tragédiának" nevezte az esetet. Megígérte, hogy a kormány azonnali segítséget nyújt a kárvallottaknak, és támogatni fogja a betegotthon felújítását. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben elejét vegyük a hasonló tragédiáknak" - mondta Babis újságíróknak. Megjegyezte: az illetékes szervek megvizsgálják, hogyan lehetne az ilyen otthonokat, intézeteket jobban bebiztosítani a váratlan veszélyek, elsősorban a tűzesetek ellen.