A furcsa eset Schwerinben történt tavaly decemberben egy iraki származású férfival, de ezt csak most hozták nyilvánosságra. Korábban is volt példa arra, hogy egy-egy kitoloncolási kísérlet meghiúsult az országban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség a die Welt információira hivatkozva.

Eszerint Schwerinben (Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány) állítottak elő egy iraki migránst, aki más európai uniós tagállamban igényelt menekült státuszt, de utána Németországba utazott illegálisan. A hatóságok ezért felkeresték, hogy visszaküldjék azon tagállamba, ahol regisztrálták, azonban ebből nem lett semmi.A férfi ugyanis bírósághoz fordult, ami bevett gyakorlat azon migránsok körében, akiket a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) kiutasít. Azonban az eljárási kérvényében, melyet ügyvédje nyújtott be, szerepel egy mondat, ami közfelháborodást váltott ki: "2019. december 11-én a hatóságok megkeresték a kérelmezőt, és megkérdezték, akarja-e, hogy deportálják. Ő őszintén bevallotta, hogy nem. Ennek következtében a kiküldött rendőrségi erők elvonultak. Semmilyen további intézkedés nem történt a kérelmezővel szemben".

Német rendőrök, a kép illusztráció.Forrás: V4NA

Tehát a kérelmező Németországban maradhatott, de nem azért, mert "a rendőröknek megesett volna rajta a szívük", hiszen nem sokkal később felszólítást is kapott, hogy

hamarosan újabb kitoloncolási kísérletre számíthat.

Azonban erre nem került sor, hiszen a Dublini szabályozás értelmében, a hatóságoknak fél évük van ezt végrehajtani, onnantól kezdve az eredeti befogadó ország felelőssége átszáll a tartózkodási országra, jelen esetben Németországra.

Nem ez az első eset, hogy komédiába illő jelenetbe fulladt egy német kitoloncolási kísérlet.

Tavaly novemberben történt egy olyan eset, amikor egy 3000 tagú bűnszervezet migráns hátterű bandavezérét utasították ki az országból. A férfi hálózata több városban is jelen volt, és a prostitúciótól kezdve a fegyverkereskedelemig sokrétű tevékenységet folytatott. Végül kirakták az országból, de ő egyszerűen visszajött, és benyújtott még egy menekültkérelmet.

Szintén érdekes interjút készített a Der Spiegel egy migráns fiúról, aki már többször volt börtönben súlyos bűncselekmények miatt, és bár a hatóságok több ízben kitoloncolták, ő is visszaszökött az országba.

A fiú többször viccet csinált a német igazságszolgáltatásból is, és a kérdésre, hogy mik a tervei az újabb kitoloncolás után, csak annyit válaszolt: "Egyszerűen visszajövök", majd hozzátette: "Könnyen bejutok Németországba".