Nem esett át semmiféle műtéten az elmúlt hetekben Kim Dzsongun észak-koreai vezető - közölte vasárnap a dél-koreai elnöki palota egy munkatársa, tagadva az erről szóló sajtóhíreket.

"Van okunk azt feltételezni, hogy nem történt műtét, de erről többet nem hozhatunk nyilvánosságra" - jelentette ki a magát megnevezni nem kívánó tisztségviselő. Hozzátette, sokan Kim megváltozott járására alapozták a műtétről szóló híreket. Eközben a kormányon lévő dél-koreai Demokrata Párt bocsánatkérésre szólította fel azt az Észak-Koreából délre szökött két ellenzéki képviselőt, akik korábban Kim Dzsongun rossz egészségi állapotáról beszéltek.

Mint ismert, a nemzetközi sajtóban elterjedt az észak-koreai diktátor halálának híre. Ezeket az állításokat állítólagos súlyos szívműtétére, és válságos állapotára hivatkozva írták. A BBC késő péntek este azonban arról számolt be, hogy Kim Dzsongun átadott egy műtrágyagyárat.

Összetűzés a két Korea határán

Vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki a két Korea határán, ám a dél-koreai hadvezetés szerint nem sebesült meg senki. A lövöldözést Észak-Korea kezdeményezte, több lövést is leadtak katonái egy dél-koreai őrposzt felé. Dél-Korea válaszul visszalőtt kétszer.

A dél-koreai egyesített vezérkar egyik munkatársa az incidens után összehívott sajtótájékoztatón azt mondta, vélhetően nem szándékos támadásról van szó, hangsúlyozva, hogy a lövöldözés idején a sűrű köd egyébként is megnehezítette a látásviszonyokat.

Csoj Kang, az Asan Politikatudományi Intézet független szöuli agytröszt elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy a lövöldözés Phenjan üzenete volt arról, hogy még mindig Kim Dzsongun a hadsereg vezetője. "Tegnap Kim meg akarta mutatni, hogy tökéletesen egészséges, ma pedig be akarja bizonyítani, hogy a hadsereg továbbra is teljes mértékben az ő irányítása alatt áll" - jelentette ki. A szöuli Ihva Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyik professzora, Leif-Eric Easly szerint Kim az elmúlt hetek híresztelései nyomán meggyengült pozícióját akarja erősíteni az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokon.