Lengyelországban szombattól a szabadban - az utcán, a parkokban, a parkolókban és kerékpározás közben - már nem kötelező a maszkviselés, ha az emberek tartják egymástól a kétméteres biztonsági távolságot.

A szombaton életbe lépett változások értelmében az üzletekben, a templomokban és a közösségi közlekedési eszközökön továbbra is kötelező az orr és a száj eltakarása, de

a boltokra, piacokra, postahivatalokra és éttermekre vonatkozó létszámkorlátozás megszűnt.

A kétméteres távolságot abban az esetben nem kell tartani, ha az érintettek maszkot hordanak. Nem kell távolságot tartani az egy háztartásban élőknek, a 13 évesnél fiatalabb, szülői gondoskodásra szoruló gyerekeknek és a fogyatékossággal élőknek sem.

A munkahelyeken akkor nem kötelező a maszkviselés, ha a munkáltató gondoskodik arról, hogy a munkavállalók tartani tudják egymástól a kellő távolságot, és gondoskodik a fertőtlenítésről is.

Maszk nélkül sétálnak az emberek Varsóban 2020. május 30-ánForrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Az éttermekben a vendégeknek sem kötelező immár maszkot viselniük, de az asztalok között megfelelő távolságot kell kialakítani, rendszeresen fertőtleníteni kell őket, és az étteremben levőknek kézfertőtlenítőt is használniuk kell.

Lengyelországban a megerősített koronavírus-fertőzöttek száma péntek este óta 221-gyel nőtt,

és elérte a 23 376-ot az egészségügyi minisztérium szombat reggeli közleménye szerint. Az új fertőzöttek közül 178-an a járvány jelenlegi gócpontjában, a sziléziai bányavidéken találhatók. Péntek óta nem halt meg senki Covid-19-betegség következtében. Az betegség halálos áldozatainak száma eddig összesen 1051.