Donald Trump védelmi együttműködési megállapodást ír alá a lengyel államfővel

Andrzej Duda, Donald Trump
US President Donald Trump and Polish President Andrzej Duda hold a joint press conference in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, June 24, 2020. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Vágólapra másolva!
Donald Trump és Andrzej Duda lengyel államfő Washingtonban tárgyaltak, majd a megbeszélés után az amerikai elnök bejelentette, hogy védelmi együttműködésről szóló megállapodást írnak alá.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház Rózsakertjében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón az amerikai elnök emlékeztetett rá, hogy a két ország már tavaly szándéknyilatkozatot írt alá a biztonsági együttműködés erősítéséről, a megállapodás aláírása ennek logikus következménye. Ugyanakkor sem ő, sem a lengyel elnök nem részletezte a megállapodás konkrétumait, és azt sem, hogy mikor írják alá.

Duda, akinek személyében a koronavírus-járvány kitörése óta az első külföldi vezető tett látogatást a Fehér Házban, üdvözölte a bejelentést, és

mind az európai biztonság, mind Lengyelország nemzetbiztonsága szempontjából nagyon fontosnak minősítette a majdani egyezményt.

A lengyel államfő bejelentette azt is, hogy várhatóan a korábban jelzettnél több amerikai katonát telepítenek lengyel földre.

Andrzej Duda lengyel államfő és Donald Trump amerikai elnök közös sajtótájékoztatója Forrás: AFP/Saul Loeb

A két ország biztonsági együttműködéséről szólva Duda úgy fogalmazott:


Donald Trump kiemelte, hogy lengyel kérésre növelik meg az amerikai katonák létszámát, és nem kizárt, hogy Németországból irányítanak át fegyvereseket.

Arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy vajon a lengyelországi amerikai katonai jelenlét erősítése értékelhető-e Oroszországnak küldött jelzésként, Trump igennel válaszolt. "Azt hiszem, hogy ezzel nagyon erős jelzést küldünk Oroszországnak" - fogalmazott.

Trump ismételten megerősítette, hogy az Egyesült Államok csökkenti a Németországban állomásozó katonáinak a létszámát, mert - úgy fogalmazott - az ottani állomásoztatással Washington túl nagy anyagi terheket visel. Bírálta Berlint az oroszországi energiavásárlásaiért, és megjegyezte: "Németország dollármilliárdokat fizet Oroszországnak energiáért. Megkérdezem: miről is van szó? Ha dollármilliárdokat fizetnek Oroszországnak, akkor nekünk kell megvédenünk őket Oroszországtól? Hát, ez igencsak rossz!"