Az USA nem ad vízumot a tibeti elnyomásban felelős kínai tisztségviselőknek

summit diplomacy Horizontal US Secretary of State Mike Pompeo looks on as US President Donald Trump addresses a press conference on the second day of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) summit in Brussels on July 12, 2018.  / AFP PHOTO / Brendan
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok vízummegszorításokat vezet be a tibeti elnyomásban felelősséget vállaló kínai tisztségviselők számára - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden kiadott közleményében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: a vízumkorlátozások a Kínai Népköztársaság és a Kínai Kommunista Párt azon tisztségviselőit érintik, akikről bebizonyosodik, hogy "lényegileg részt vesznek a külföldiek Tibetbe bejutását akadályozó politika kidolgozásában vagy végrehajtásában.

Pompeo leszögezte: Peking "sajnálatos módon továbbra is rendszeresen akadályozza diplomaták és más amerikai tisztségviselők, valamint külföldi újságírók és turisták beutazását Tibet autonóm és más régióiba". A tárcavezető megjegyezte, hogy a kínai állampolgárok sokkal könnyebb belépést élvezhetnek az Egyesült Államok területére.

Tibet a földkerekség legmagasabban fekvő területe. A terület nagyobb része a Kínai Népköztársasághoz tartozik, Tibeti Autonóm Terület néven, de Peking az autonóm tartomány részének tekinti azokat a kisebb tibeti területeket is, amelyekre India tart igényt. Tibet spirituális vezetőjének sokan a dalai lámát tekintik, aki jelenleg az indiai Dharamszalában él.