Magasabb a részvétel a lengyel elnökválasztás második fordulóján

Duda Andrzej elnökválasztás Lengyelország
Lowicz, 2020. június 29. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda a győzelem jelét mutatja az elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a lengyelországi Lowitzban 2020. június 28-án. Az urnazárást követően végzett első exit poll felmérések szerint Duda nyerte meg az első fordulót, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani MTI/AP/Petr David Josek
Vágólapra másolva!
Vasárnap, 17 óráig, a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában eddig a szavazásra jogosultak 52,1 százaléka voksolt - közölte kora délutáni sajtóértekezletén a lengyel országos választási bizottság (PKW).
Vágólapra másolva!

A szavazóhelyiségek országszerte 7 órakor nyíltak meg és 21 óráig tartanak nyitva. Közel 30 millió választásra jogosult állampolgár szavazhat, hogy megválasszák az államfőt. A június 28-i első fordulóban 17 óráig a választási részvétel 47,89 százalék volt - tette hozzá.

A legfőbb közjogi méltóság betöltéséért a június 28-i első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett Andrzej Duda hivatalban lévő államfő, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, valamint a második helyen végzett Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a liberális Polgári Platform jelölje indult. Az első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda a győzelem jelét mutatja az elnökválasztás első fordulója után a lengyelországi Lowitzban 2020. június 28-án Forrás: MTI/AP/Petr David Josek

A második fordulóban várhatóan szoros lesz a mezőny, a két 48 éves politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthatnak az ő támogatóik szavazatára is.

Az urnákat este kilenckor zárják, utána várhatóan közzéteszik a szavazóhelyiségből távozók megkérdezésével készült exit poll felmérések eredményeit.