Tovább nőtt a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

2020.07.14. 10:59

Montenegró tömeges tesztelésbe kezdett, hogy kiszűrje a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket, a koszovói kormány viszont a tervek szerint az év végéig mindössze 100 ezer tesztet kíván vásárolni és elvégeztetni, ami a lakosságnak csupán öt százalékát fedi le.

Szerbiában hétfőről keddre 18 360-ról 18 639-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 12 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 405-re nőtt. Az utóbbi néhány napban ugyan háromszáz alá csökkent a napi új fertőzöttek száma, Ana Brnabic kormányfő viszont közölte, hogy a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb arra számít, hogy néhány napon belül ismét megnő az esetszám, akkor jelenhetnek meg ugyanis a tünetek azokon, akik az utóbbi napokban tüntettek vagy tömeges rendezvényeken, ünnepségeken vettek részt.

A szerb hadsereg katonái ideiglenes kórházat építenek a koronavírussal fertőzött betegek számára a belgrádi Stark Arénában 2020. július 6-ánForrás: MTI/EPA/Andrej Cukic

Közölte, a válságstábnak azt fogja javasolni, hogy

szerdától Szerbia egész területén kötelező legyen a maszk viselése zárt térben, ez az előírás ugyanis eddig csak a járványgócokra volt érvényes.

Koszovóban egy nap alatt 4931-ről 5118-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hat halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek az utóbbi 24 órában, ezzel 108-ra nőtt a halottak száma. A koszovói kormány nem tervez tömeges tesztelést ebben az évben, a várakozások szerint legfeljebb 100 ezer tesztet vásárolnak még, ami viszont csak a lakosság öt százalékának a tesztelésére lenne elegendő - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap. Emellett a jövő évben további 120 ezer koronavírusteszt vásárlását tervezi a koszovói kormány.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 8111-ről 8197-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt hárman haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 385-re nőtt a halálos áldozatok száma. Kína 250 ezer euró értékben adományoz védőfelszerelést a nyugat-balkáni országnak. Egyebek mellett maszkokat, védőszemüvegeket, arcpajzsokat, védőruhákat és lázmérőket kapnak az északmacedón egészségügyi dolgozók.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 6877-ről 6981-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Egy nap alatt öten haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma 226.

Montenegróban keddre 1221-ről 1287-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Hétfőn egy halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 24.

Az Adria-parti állam tömeges tesztelésbe kezdett, a laboratóriumok azonban túlterheltek, ezért több mint kétezer mintát Németországba küldtek. A tesztek több mint húsz százaléka pozitív lett, ami aggodalomra ad okot - jelentette ki Boban Mugosa, az ország közegészségügyi intézetének vezetője. Mint mondta, a következő napokban jelentősen növekedhet a fertőzöttek száma, ezért a kormány kénytelen lesz újra szigorú korlátozó intézkedéseket hozni.