Elérte a járvány második hulláma Németországot a szász miniszterelnök szerint

koronavírus, járvány, maszk, Németország
A cyclist wearing a protective mask pedals along an almost deserted 17th June street leading up to Brandenburger gate in Berlin on April 1, 2020 as Germany continues its battle against the Covid-19 corona virus. - The avenue leading up to the landmark Brandenburger Gate is normally one of the busiest stretches of road in the German capital but are now largely empty as people work from home. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Németországban figyelmeztetések hangzottak el szombaton arról, hogy már elindult a koronavírus okozta járvány második hulláma, amire az utal, hogy növekszik a fertőzések száma. Ennek ellenére turistákkal a fedélzetén kifutott Hamburg kikötőjéből az első luxus óceánjáró a betegség miatt elrendelt zárlat óta.
Vágólapra másolva!

A második hullám már itt van. Nap mint nap új gócpontok jelennek meg - mondta Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke a Rheinische Post napilap szombati számának.

Berlin járvány idején. Forrás: AFP/Odd Andersen

A politikus figyelmeztetése egybevág a Robert Koch (RKI) kormányzati intézet jelentésével, amely szerint

a naponta diagnosztizált új fertőzések száma jelentősen, 500-ról 800-ra emelkedett az elmúlt héten.

Ez nagyon nyugtalanító fejlemény, és az intézet szoros figyelemmel fogja követni - mondta az intézet szóvivője pénteken.

A német egészségügyi hatóságok 781 új fertőzésről adtak ki jelentést péntek éjfélig bezárólag. Az előző nap ez a szám 815 volt.

A reprodukciós mutató, amely azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, a korábbi 0,93-ról 1,08-ra emelkedett.

Ennek a mutatónak az egyhetes átlaga szintén nőtt: 1,05-ről 1,16-ra. Az intézet hangsúlyozza, hogy ezt a számot 1 alá kell szorítani a járvány megfékezése érdekében.

A járvány terjedése ellenére péntek éjjel kifutott Hamburg kikötőjéből egy luxus óceánjáró, az első, amely elindult az utazási korlátozások elrendelése óta.

A Mein Schiff nevű hajón 1200 utas tesz háromnapos körutat az Északi-tengeren.

A turistáktól elvárják az egymás közötti távolság és a higiéniai szabályok szigorú betartását. A fedélzetre szállás előtt mindannyiuknak ki kellett tölteniük egy kérdőívet az egészségi állapotukról. Hamburgba hétfőn reggel térnek vissza. Addig sehol sem kötnek ki, maradnak a nyílt tengeren.