Egy percen múlt, karanténba kerültek egy repülőgép utasai

SAS légitársaság repülőgép
Frankfurt Rhein-Main Airport. Frankfurt Airport. A Boeing 737 NextGen, of the Scandinavian airline SAS (Scandinavian Airline System, Denmark-Sweden-Norway), takes off eastwards. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Egyetlen percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A SAS skandináv légitársaság egy dél-franciaországi járata pénteken éjfélkor érkezett a norvég fővárosba, pont akkor, amikor a norvég kormány tíznapos karantént rendelt el a Franciaországból és néhány más országból érkező utasokra.

Korai volt az utasok öröme

A 158 utast szállító repülőgépnek a menetrend szerint 0 óra 10 perckor kellett volna landolnia, és az utasok

megtapsolták a pilótát, amikor az bejelentette, hogy pontban éjfélkor, tehát a karanténrendelet életbe lépése előtt sikerült földre tennie a gépet.

A SAS gépe 0:01-kor landolt Oslóban (Illusztráció) Forrás: Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Wolfgang Minich

Csakhogy az utasok öröme korai volt, a légijáratokat valós időben nyomon követő FlightRadar24 internetes portál szerint az SK4700 számú járat kerekei 0 óra 01 perckor érték el a leszállópályát. Ez azt jelenti, hogy a hazatérő nyaralóknak 10 napot karanténban kell tölteniük, mielőtt elvegyülhetnek honfitársaik között.

Franciaország, Svájc, Csehország és Monaco is vörös listán

A rendelet értelmében ugyanakkor a vesztegzárat nem kell a repülőtéri szállodákban tölteniük, a karantént saját otthonukban is letudhatják - írta az esetről beszámoló norvég lap, a Dagbladet. Az egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy noha csak egy percen múlt, a karantén vonatkozik a nizzai járat utasaira is.

A norvég kormány Franciaországgal együtt Svájcot, Csehországot és Monacót is felvette a járványügyi szempontból vörössel jelzett országok listájára, mivel a négy országban az elmúlt 14 napban elérte vagy meghaladta a 20-at a 100 ezer lakosra jutó új napi koronavírus-esetek száma.

Az elmúlt hetekben

Norvégiában is háromszorosára nőtt az új esetek száma,

de 100 ezer lakosra ott még csak hét eset jut.