Radikális baloldali LMBTQ-aktivisták támadtak rendőrökre Varsóban - videó

lengyelország, lmbtq
Vágólapra másolva!
Rendőrökre támadtak Varsóban radikális baloldali LMBTQ-aktivisták, akik az ellen tiltakoztak, hogy a bíróság elrendelte a letartóztatását az egyik, magát „transzgenderként" meghatározó, „Margot" becenévre hallgató társuknak, mert megvert egy jobboldali aktivistát, illetve az autójában is kárt okozott. Az erőszakos LMBTQ-aktivisták – amerikai radikális baloldali mintára – fasisztáknak minősítették a lengyel rendőröket. A gyanú szerint korábban ők rongáltak meg több varsói szobrot is.
Vágólapra másolva!

A Remix News információi alapján azt követően szabadultak el Varsóban az indulatok, hogy pénteken a fővárosi bíróság jóváhagyta egy Margo Szutowicz nevű, de mindenkit által „Margot"-ként emlegetett transzgender, LMBTQ-aktivista letartóztatását.

A férfinak született, de jelenleg „transznőként" élő Margot volt az, aki

néhány társával meggyalázta és szivárványszínű zászlókkal takarta le Varsó leghíresebb szobrait,

köztük a Lengyelország történelmében fontos szerepet játszó, belvárosi Szent Kereszt templom lépcsőjén álló Krisztus-szobrot.

A varsói emlékművek meggyalázásáról az Origo itt számolt be.

Emiatt két napra rabosították Margotot, később vádat is emeltek ellene, az eljárás tehát jelenleg folyamatban van. A rongálásban részt vevő többi aktivistát még nem sikerült azonosítani.

Margot és társai a magát „feminista és queer kollektívaként" meghatározó, radikális baloldali Stop Bzdurom nevű LMBTQ-csoportosulás tagjai, akik rendszeresen szoktak uszítani a rendőrök ellen.

A pénteki letartóztatásának azonban nincs köze a szobrok meggyalázásához. A varsói bíróság azért rendelte el két hónapos időtartamra a letartóztatását, mert megtámadta egy konzervatív szervezet kamionjának a sofőrjét.

Margot először kiszúrta a kamion kerekeit, majd rátámadt a rongálást megakadályozni akaró, közben videózó sofőrre,

aki a támadás során megsérült, a járműben pedig 1500 dollárnak megfelelő kár keletkezett. Az agresszornak voltak társai is, akik szintén a Stop Bzdurom tagjai, de ők állítólag nem tettek kárt sem az autóban, sem a sofőrben, így közülük végül senki ellen nem indítottak eljárást.

Margot tettét azzal indokolta, hogy a kamion hangosbemondóján – szerinte – „homofób" üzeneteket közvetítettek, illetve ilyen jellegű transzparensek voltak ráfestve a járműre.

A kamionsofőr egy konzervatív, abortuszellenes, úgynevezett „pro-life" szervezet aktivistája.

A radikális baloldali LMBTQ-aktivisták megpróbálták megakadályozni Margot letartóztatását, miután ez nem sikerült, elállták annak a rendőrautónak az útját, amelyben a társuk volt.

A varsói rendőrség szóvivőjének, Sylwester Marczaknak a közleménye alapján a rendőri intézkedés akadályoztatása miatt 48 aktivistát vettek pénteken őrizetbe, de néhány óra múlva valamennyijüket szabadon engedték.

A sajtó szerint az abortuszellenes aktivista megtámadása, illetve a szobrok meggyalázása miatt Margot összesen akár 5 év börtönbüntetést is kaphat, az ügyvédje véleménye alapján azonban maximum 2 évre ítélhetik el.

Margot letartóztatása hírére szombaton több ezer LMBTQ-aktivista vonult utcára Varsóban és más lengyel városokban is.

A tüntetők mindkét nap – amerikai radikális baloldali mintára –

„fasisztának" minősítették a lengyel rendőröket.

A konzervatív államfő beiktatása ellen is tiltakozott az LMBTQ-lobbi

A választáson győztes, kormánypárti államfő, a konzervatív Andrzej Duda beiktatására még csütörtökön került sor, amelyet szintén incidensek zavartak meg.

A választáson vesztes Rafal Trzaskowski liberális jelölt például nem vett részt a parlament két házának együttes ülésén zajló beiktatási ceremónián.

(Rafal Trzaskowski jelenlegi varsói polgármester egyébként Karácsony Gergely budapesti főpolgármester barátja. Karácsony még kampányolt is mellette.)

Az ellenzéki képviselők jelentős része is távolmaradt az eseménytől, azonban a „Lewica" (magyarul Baloldal) nevű, három radikális baloldali pártot tömörítő frakciószövetség szenátorai és képviselői jelen voltak, valamennyien

szivárványszínű védőmaszkokat viseltek, és hangosan bekiabáltak, miközben Duda letette az államfői esküjét.

10 radikális baloldali képviselőnő például színes ruhákban vett részt az eseményen, és úgy ültek egymás mellé, hogy a szivárványt mintázták meg, ezt követően pedig fényképezkedtek.

A beiktatását követően Andrzej Duda megkoszorúzta a varsói Szent Kereszt-bazilikának a lépcsőjén álló Krisztus-szobrot, amelyet korábban Margot és társai meggyaláztak.