Megkezdődött az orosz vakcina tesztelésének harmadik szakasza

orosz vakcina, Gam-Covid-Vak
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vak előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án.
Vágólapra másolva!
Oroszországban megkezdődött az új koronavírusos fertőzés megelőzését szolgáló vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter egy szerdai moszkvai szakkonferencián.
Vágólapra másolva!

Murasko rámutatott, hogy Oroszország a világon elsőként informatikai rendszer és telefonos alkalmazás segítségével fogja figyelemmel követni a tesztelésben részt vevő mintegy 40 ezer önkéntest. A tárcavezető szerint tíz nap leforgása alatt mintegy 31 ezren jelentkeztek a kísérletben való részvételre.

Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes már 35 ezer önkéntesről beszélt. Tájékoztatása szerint a tesztelés jelenleg hat fővárosi egészségügyi intézetre támaszkodik, de ezek köre hamarosan húszra bővül.

Rakova emlékeztetett rá, hogy a tesztelésnek ebben a szakaszában

60 év alatti, orosz állampolgárságú, moszkvai egészségbiztosítással és két negatív Covid-19-teszteredménnyel rendelkező felnőttek vesznek részt.

A nők esetében feltétel még a negatív terhességvizsgálat is, a férfiakéban pedig az, hogy az elkövetkező három hónapban ne tervezzenek gyereket nemzeni.

Az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 elleni oltóanyag, a Gam-Covid-Vak előállításán dolgoznak az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet moszkvai laboratóriumában 2020. augusztus 6-án Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/-

Az oltóanyag biztonságosságát, immunogenitását és hatékonyságát vizsgáló tesztelési szakasz 180 napig tart, de nem kizárt, hogy egy további félévre meghosszabbítják. Eredményei alapján az augusztus 11-én feltételesen bejegyzett vakcina megkaphatja majd a végleges regisztrációt, és

az oltási engedélyt kiterjeszthetik a lakosság más csoportjaira, így a 60 év feletti korosztályokra is.

A Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnyik V kétkomponensű: a két oltás beadása között 21 napnak kell eltelnie.

Az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerdán közölte, hogy megállapodott a Landsteiner Scientific gyógyszeripari vállalattal 32 millió dózis Szputnyik V típusú, az új koronavírusos fertőzés megelőzését szolgáló vakcina Mexikóba szállításáról. Az első tétel helyi illetékes szervek jóváhagyása esetén novemberben érkezik majd a latin-amerikai országba.

Oroszország a világ első Covid-19 elleni vakcinájának kifejlesztője. Kutatásaihoz más országok is kapcsolódhatnak, amelyek érdekeltek alkalmazásában a lakosság vakcinációja érdekében. A Szputnyik V megalkotói nyitottak a párbeszédre és készek azt hozzáférhetővé tenni az emberek számára az egész világon - idézte Muraskót az orosz egészségügyi tárca sajtóosztályának szerdai közleménye.