Tovább romlik a járványhelyzet Szlovákiában, kedden 2202 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumokban, ami az eddigi legmagasabb napi szám. Az elvégzett 13 800 teszt is megközelítette az eddigi tesztelési rekordot - közölte az egészségügyi információk nemzeti központja szerdán.

Igor Matovic kormányfő újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki, hogy a fertőzöttek napi száma még a héten elérheti a háromezret is. A szlovákiai kórházakban jelenleg 844 beteget kezelnek, és ez a szám - jegyezte meg Matovic - egy hónapon belül akár ötezerre is emelkedhet.

"Maszk nélkül belépni tilos" figyelmeztető matricák egy pozsonyi üzlet bejáratánForrás: NurPhoto via AFP/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Meggyőződése, hogy ezért mindenképpen újabb óvintézkedésekre lesz szükség. Az országos válságstáb csütörtökön Pozsonyban ül össze, és megvitatja a további teendőket.

Mint egy fék nélküli vonat

Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint nem zárható ki, hogy november 2-a után Szlovákia határain tesztelni fogják a belépőket.

Mindenkit letesztelünk, aki átlépi a határt – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, a kormány azzal számol, hogy ez az intézkedés két hétig marad érvényben.

Roman Mikulec belügyminiszter úgy egészítette ki kollégája bejelentését, hogy a hatóságok azt is mérlegelik, ne zárják-e le a határátkelőhelyek egy részét.

Szlovákiában már folynak az előkészületek az egész lakosság letesztelésére, erre a tervek szerint két hétvégén, október végén és november elején kerül sor. A kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya. Matovic szerint több szakértő azt állítja, hogy a tesztelés nem lesz elegendő, nem oldja meg a problémákat, ezért országos karanténra lehet szükség.

Úgy rohanunk most, mint egy vonat fékek nélkül. Mindenképpen meg kell állítani – hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök.