Az országban részleges vesztegzár lép életbe, amelynek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése - jelentette be António Costa portugál miniszterelnök szombaton.

Az intézkedés a több mint 10 milliós ország lakosságának körülbelül 70 százalékát érinti.
Elérkezett a pillanat, amikor további szigorításokra van szükség, hogy megbirkózzunk a világjárvánnyal" - hangsúlyozta Costa egy rendkívüli kormányülést követően.

Costa azt kérte az érintett térségek lakosaitól, hogy a munkába, iskolába járást és bevásárlást leszámítva maradjanak otthon. Az üzleteknek legkésőbb este tízkor be kell zárniuk. A kormány arra buzdította a vállalatokat: tegyék lehetővé, hogy dolgozóik otthonról végezhessék munkájukat.

A korlátozások három településen már néhány hete életbe léptek. A szigorítások a továbbiakban azokra a helységekre vonatkoznak, ahol a fertőzöttek 100 ezer lakosra vetített száma meghaladta a 240-et az elmúlt 14 napban. A jelenlegi állapot szerint ez 121 településre igaz: a főváros, Lisszabon és Porto is köztük van. A listát kéthetente felülvizsgálják.
Costa megjegyezte: Marcelo Rebelo de Sousa államfővel együtt tanulmányozzák, hogy szükséges-e rendkívüli állapotot hirdetni a karanténnal sújtott térségekben.
Ha nem teszünk semmit, akkor a fertőzésszám emelkedése elkerülhetetlenül az egészségügyi rendszerünk összeomlásához vezet" - figyelmeztetett Costa. Hozzátette: kemény hónap vár a portugálokra, és egyelőre valószínűleg tovább bővül majd a karantén alá helyezett települések listája.

A mindenszentekkor szokásos összejövetelek elkerülése érdekében a portugál kormány péntektől keddig megtiltotta a lakhely indokolatlan elhagyását. Szerdától pedig kültéren is kötelező a maszk viselése az egész országban.

Portugáliában pénteken 4656 új esetet és 40 halálos áldozatot regisztráltak, ami rekordnak számít az országban. Jelenleg 1927 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 275-öt intenzív osztályon. Portugáliában 141 279 fertőzöttje és 2507 halottja van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint.