Megállapodást írtak alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról.

Megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel - jelentette be hétfőn késő este az örmény kormányfő.

"Oroszország és Azerbajdzsán elnökeivel nyilatkozatot írtam alá a karabahi háború végéről helyi idő szerint 1 órakor (közép-európai idő szerint este tíz órakor). (...) A nyilatkozat tartalma kimondhatatlanul fájdalmas számomra és népünk számára. Ezt a döntést a katonai helyzet mélyreható elemzésével és a helyzetet leginkább ismerő embereknek az értékelése alapján hoztam meg" - írta Pasinján a Facebook-oldalán.

Lövedék csapódik be az örmény és az azeri erők harca közben a Hegyi-Karabah székhelyétől, Sztyepanakerttől 15 kilométerre fekvő Susi közelében 2020. november 7-énForrás: MTI/AP/-

A Moszkva, Baku és Jereván között Hegyi-Karabah ügyében létrejött megállapodások a fegyveres konfliktus lezárásáról lehetőséget nyújtanak a kérdés igazságos rendezésére úgy, hogy az Azerbajdzsán és Örményország népeinek érdekét szolgálja - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök keddre virradóra.

Abból indulunk ki, hogy az elért megállapodások megteremtik az elengedhetetlen feltételeit a Hegyi-Karabah körül kialakult válság tartós és átfogó rendezésének igazságos alapokon, az örmény és az azeri nép érdekeinek figyelembevételével - hangsúlyozta Putyin.