Donald Trump a legfelsőbb bírósághoz fordul, nem ismeri el a vereséget, sztárjogászokat gyűjt maga köré

Donald Trump
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 05: U.S. President Donald Trump speaks in the briefing room at the White House on November 5, 2020 in Washington, DC. Votes are still being counted two days after the presidential election as incumbent Trump is in a close race against challenger Democratic presidential nominee Joe Biden, which remains too close to call. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Bár a számok alapján úgy tűnik, hogy az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke a demokrata Joe Biden, Donald Trump ezt egyelőre nem ismeri el, és perek hosszú sorára készül a jogászaival. A rendelkezésre álló információk értelmében valóban történhettek visszaélések, a FoxNews és a Newsmax beszámolói szerint Pennsylvaniában például halottak is szavazhattak. Ennek ellenére az nem valószínű, hogy ezek megváltoztatnák a választás végkimenetelét, noha lehet meglepetés. Könnyen elképzelhető, hogy 2000-hez hasonlóan most is a legfelsőbb bíróság fog dönteni. Az erre irányuló törekvéseiben Trumpot maximálisan támogatja több befolyásos republikánus politikus, mint Rudy Giuliani, Ted Cruz és Lindsey Graham. Kérdés, hogy ez mire lesz elég.
Vágólapra másolva!

A Fox News beszámolója alapján Donald Trump elnök stábja körutakat fog szervezni Amerika-szerte, hogy felhívják a figyelmet a választások kapcsán felmerülő esetleges anomáliákra, csalásgyanús esetekre, amelyek – szerintük – a demokratákhoz köthetőek. Az elnök stábja nem erősítette meg azt a sajtóinformációt, hogy Trump is részt vesz ezeken a körutakon.

Donald Trump a Fehér Házban, 2020. november 5-én Forrás: AFP/2020 Getty Images/Chip Somodevilla

Továbbá

az időközben a republikánusok által elindított perek nyilvános részeiről is fogják informálni a választópolgárokat,

hangsúlyt helyezve arra, hogy minél több embernek elmondják, mik a jogi eljárások alapjai, céljai, illetve melyek a rendelkezésre álló bizonyítékok. A begyűjtött és a jövőben begyűjtésre kerülő bizonyítékok minél szélesebb körű ismertetése lesz a Trump-stáb legfontosabb feladata.

A körutakon be fogják mutatni azoknak a halott személyeknek a gyászjelentéseit és nekrológjait, akik most „szavaztak", de amúgy évek vagy évtizedek óta halottak.

Egyes amerikai tagállamokban 1 százalék alatti, másokban 0,5 százalék alatti különbség esetén kötelező jelleggel újra kell számolni a szavazatokat. Minden más esetben bírósági úton lehet kikényszeríteni újraszámlálást. Függetlenül attól, hogy melyik esetről van szó, a republikánusok újraszámlálási delegáltakat kívánnak küldeni ezekbe az államokba.

A következő államokról van szó: Georgia, Arizona, Nevada és Pennsylvania.

Ezt egy külön bizottság fogja vezetni Doug Collins georgiai republikánus szenátor személyében.

Mivel előreláthatólag a nyomozások és az ezt követő bírósági eljárások nagyon sokba fognak kerülni, Trump csapata, illetve a Republikánus Párt elkezdett erre a célja adományokat gyűjteni a támogatóiktól.

Pennsylvaniában lehetett a legtöbb anomália

Trump elnök személyes ügyvédje, New York volt polgármestere, Rudy Giuliani köré tömörülnek azok a profi jogászok, akik segítségével perelni fognak a republikánusok több államban is. A jogászcsapat toborzása úgy tűnik, hogy már be is fejeződött, november 7-én velük tartott egy sajtótájékoztatott a pennsylvaniai Philadelphiában, ahol ismertette az aggályait. Erről a Newsmax tudósított:

Trump ügyvédje részletesebben kitért arra, hogy

Giuliani azt is elmondta, hogy halottak is „szavaztak".

Pennsylvaniában a republikánusok előzetes információi alapján több mint 21 ezer olyan embert sikerült névjegyzékbe venni, akik ugyan már meghaltak, de mégis „szavaztak".

Vasárnap a Fox Sunday Morning Futures című műsorának nyilatkozva Rudy Giuliani közölte, hogy

Trump ügyvédje hozzátette:

Szerinte országos szinten több százezer szavazatot is elcsalhattak. Pennsylvaniában a már sokat emlegetett Philadelphia mellett Giuliani bejelentése alapján Pittsburgh városában is számos furcsaság történhetett. Az államban eddig 50 olyan személyt sikerült előállítaniuk, akik bíróság előtt is tanúskodnának a felmerülő választási csalásokról. 450 ezer szavazatról azt mondta Trump ügyvédje, „nem lehet megállapítani, hogy érvényesek-e vagy sem, mivel a borítékokat, amelyekben érkeztek, egyszerűen eldobták". Ez a 450 ezer szavat pedig számít, hiszen Pennsylvaniában Joe Biden előnye jelenleg 45 700 voks, a feldolgozottság pedig 99 százalék körül van.

Észak-Karolinában ugyan vezet Trump, de csak 24 600 szavazattal, és továbbra is beszámolják a levélben későn beérkezett voksokat, ami Bidennek kedvezhet. Észak-Karolinában is 99 százalékos a feldolgozottság.

Trump elnök a hétvégén arról tweetelt, hogy 71 millió rá leadott vokssal megnyerte az elnökválasztást és szerinte több millió olyan ember is szavazott, aki előzetesen nem regisztrált. Az elnök néhány tweetje bizonyos fokig vitathatóak, Joe Bidennek pedig már a legtöbb külföldi állam- és kormányfő gratulált a győzelméhez.

Ted Cruz texasi szenátor kemény szócsatába bonyolódott Josh Shapiro pennsylvaniai főügyésszel, a republikánus politikus szerint

véleménye alapján „a választások elcsalásáról van szó".

Lindsey Graham, a Szenátus republikánus frakciójának vezető, az igazságügyi bizottság elnöke szerint „tömeges jogsértések történtek, amelyeket ki kell vizsgálni".

Lindsey Graham a The Hill szerint bejelentette, hogy a szenátus vizsgálni fog egy pennsylvaniai ügyet, amelynek lényege:

egy helyi postai dolgozó eskü alatt vallja, hogy a levélben beérkező szavazatokat rendszerszinten visszadátumozták.

Az esettel kapcsolatosan a Project Veritas nyilvánosságra hozott egy videót, amit rejtett kamerával vettek fel. A Project Veritas feladata az esetleges választási csalások bemutatása.

Vasárnap Cruz és Graham is nyilatkoztak a Foxnak. Elmondták, hogy Pennsylvania legfelsőbb bírósága még nem döntött arról, hogy a választás napja után, postai úton beérkező levélszavazatokat érvényesnek tekintsék-e, vagy sem. A republikánus szenátorok értelmezése alapján az állam törvényei világosan kimondják, hogy a választás napja után beérkezettet nem szabad beleszámolni, a helyi legfelsőbb bíróság pedig – szerintük – törvénytelenül járt el, amikor a beérkezési határidőt 3 nappal meghosszabbította.

Ha Trump valamennyi jogi aggálya bizonyítást nyerne, akkor elképzelhető, hogy megnyerné Pennsylvaniát, de erre a valóságban nincs sok esély.

Nevadában 98 százalékos feldolgozottság mellett továbbra is kicsi a különbség, mindössze 34 ezer szavazat (2,6 százalék) Biden javára. Arizonában folyamatosan csökken a különbség, Biden előnye már csak 17 ezer szavazat (0,5 százalék), szintén 98 százalékos feldolgozottság mellett. Georgiában még szorosabb az állás, 10 300 a szavazatkülönbség, ami 0,2 százalékot jelent, a feldolgozottság 99 százalékos. Ezekben az államokban, továbbá esetleg még Wisconsinban valószínűleg lesz újraszámlálás.

Nevadában is szabálytalanságok voltak tapasztalhatóak

Nevadán belül Clark megyében akadt a legtöbb anomália és visszaélésgyanús eset - közölte a Fox. Ebben a megyében található Las Vegas városa is. Vasárnap Las Vegasban tüntettek Trump hívei, republikánus kötődésű politikusok a megmozduláson pedig sajtótájékoztatót tartottak, ahol ismertették aggodalmaikat. Beszélt Adam Laxalt volt főügyész és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió civil szervezet vezetője is.

Laxal 600 ezer levélben leadott szavazat hitelességét vitatta, 200 ezer voks esetében pedig az aláírások nincsenek rendben, azok ugyanis nem voltak szavazóköri delegáltak által leellenőrizve, csak gépek által, amit ő nem ítél megbízhatónak.

Matt Schlapp szerint

Erre az lehet a magyarázat, hogy sok kaliforniai az alacsonyabb adók miatt áttette a vállalkozása székhelyét Nevadába, de ő maga nem költözött oda, legalábbis nem életvitelszerűen.

Laxal és Schlapp vasárnapi kijelentéseit annak tükrében kell értelmezni, hogy

ezt megelőzően, pénteken a bíróság elutasította a nevadai republikánusok aláírás hitelességgel kapcsolatos aggodalmait.

Ted Cruz szerint az történhet most, mint 2000-ben Floridában

A befolyásos republikánus szenátor az elmúlt napokban számos interjút adott, amelyekben kifejtette abbéli reményeit, hogy Trump még mindig megnyerheti az elnökválasztást. (Ez a mostani adatok, számok tükrében kétséges.)

Szerinte a fordulatot egy profi jogászcsapattal lehet elérni, amely amúgy már rendelkezésre áll, és az ügyeket a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kell vinni. Ted Cruz hangsúlyozta, hogy újraszámlálások esetén csak a legálisan leadott és időben beérkezett szavazatokat kell figyelembe venni.

A republikánus politikus párhuzamba állította a mostani jogi hercehurcát a 2000-es elnökválasztás után történtekkel, amikor

a 37 napig elnyúló többszöri floridai újraszámolási procedúra után a legfelsőbb bíróság leállította a demokratáknak egy következő, újraszámolásra irányuló követelését, és kimondta, hogy 537 szavazattal a republikánus George W. Bush vitte el az államot, ezzel ő kapta a 29 elektort, és megnyerte az elnökválasztást.

Erre azért is volt szükség, hogy az elektorok december 14-én tudjanak összeülni az elnök megválasztásához. Érdekességként megjegyezendő, hogy akárhányszor számolták össze a floridai eredményeket, Al Gore demokrata elnökjelölt hátránya kicsit mindig csökkent, de ez nem volt elegendő a fordításhoz.

A legfelsőbb bírósághoz egyébként Al Gore fordult, a testület pedig akkor is, akárcsak csak most, többségében konzervatív bírákból állt.

Ted Cruz arra is kitért, hogy Michigan egyik megyéjében már újraszámolták a voksokat. A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta.

Nagyjából 6000 Trump-szavazatot írtak tévesen Bidenhez, ezt utólag azonban korrigálták.

Éppen ezért a republikánusok élnek a gyanúperrel, hogy Michigan többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba. Az állam 47 megyéjében szintén ugyanezt a szoftvert használták.

(Megjegyzés: Cruz azt azonban nem veszi figyelembe, hogy 2000-ben csak Floridán múlott az elnökválasztás, most viszont 4-5 államról van szó.)

Más republikánus szenátorok nem ilyen bizakodóak, Trump régi, párton belüli ellenfele, Mitt Romney, aki sem most, sem 2016-ban nem állt az elnök mellett, már gratulált Joe Bidennek, és számos sajtó megnyilvánulásában kifejtette, hogy

A választások kapcsán felmerülő anomáliákról Trump stábja hétfőn egy újabb sajtótájékoztatót fog tartani, amelynek keretén belül ismertetik a további részleteket.