A thaiföldi legfelsőbb bíróság felmentette szerdán az alkotmányt sértő erkölcsi vétség vádja alól a 2014-es katonai puccsal hatalomra került, és azóta az országot irányító Prajut Csan-Ocsa miniszterelnököt.

A volt tábornok egy hete állt bíróság elé, miután a legnagyobb ellenzéki parlamenti párt, a Pheu Thai megvádolta azzal, hogy megsértette az alkotmány erkölcsi előírásait tartalmazó paragrafusokat azzal, hogy nem költözött ki a hadsereg tulajdonában lévő házából, miután 2014-ben hivatalosan nyugállományba vonult hadseregparancsnoki tisztségéből.

A szóban forgó alkotmányos cikkely tiltja a kormány tagjainak, hogy különleges juttatásokban részesüljenek állami ügynökségek vagy vállalatok részéről, mert ez összeférhetetlenségi problémákat vethet fel. Amennyiben egy minisztert bűnösnek találnak az alkotmány erkölcsi előírásainak megsértésében, akkor távoznia kell hivatalából. Elemzők ezért nem zárták ki, hogy egy elmarasztaló ítélet Prajut miniszterelnöki székébe is kerülhet.

Thaiföldön több hónapja tartanak nagy tömegeket megmozgató demokráciapárti diáktüntetések, a tiltakozó követelik a miniszterelnök és kormányának lemondását, mert szerintük törvénytelenül kerültek hatalomra. Követelik továbbá az uralkodó alkotmányba foglalt jogkörének megnyirbálását és pénzügyi elszámoltatását.

Prajut a hadsereg parancsnokaként vezényelte le 2014 májusában a puccsot, megfosztva a hatalomtól a Pheu Thai párt törvényesen megválasztott kormányát. Öt éven át irányította a katonai rezsimet, majd a tavalyi parlamenti választáson a hadsereg támogatását élvező Falang Pracsarat párt miniszterelnöki székbe juttatta a jórészt katonaság által irányított kormányban.

A junta alatt hatályba léptetett új alkotmány miatt a hadsereg helyzeti előnnyel indult a választáson. A törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a 250 képviselőjét a katonai uralom jelöli ki, a szenátus pedig együttesen dönt a parlamenttel a miniszterelnök személyéről.