Példátlanul súlyos lett a járványhelyzet az egyik francia városban

THIONVILLE | THIONVILLE Mosel city hall center middle BUILDING CONSTRUCTION | GRAND-EST MOSELLE THIONVILLE MAIRIE TOWN HALL CENTRE bâtiment
Town hall and historical center of Thionville | Mairie et centre historique de Thionville 04/09/2017
Vágólapra másolva!
Váratlanul sok a súlyos koronavírusos beteg Moselle régióban, a német határhoz közel, Franciaországban. Különösen drámai a helyzet Metz mellett, Thionville-ben. A polgármester a francia közrádiónak elkeseredetten azt mondta, hogy amatőr a kormány. 
Vágólapra másolva!

Pierre Cuny, Thionville polgármestere a France Infónak azt mondta, hogy a kormány amatőr módon védekezik.

Egyrészt kifogásolta, hogy ők maguk nem hozhatnak szigorúbb védelmi intézkedéseket a járvány terjedése ellenére. Thionville-ben minden második új koronavírusos beteg a dél-afrikai mutáns vírussal fertőződött. Pierre Cuny egy héttel korábbra hozná az iskolai szünetet, de nem engedi a kormány.

A polgármester szerint egy hónapja egyetlenegy oltóanyag sem érkezett a 40 ezer lakosú városba. Olivier Véran egészségügyi miniszter pénteken a drámai helyzetben levő várost meglátogatta, és persze ígéreteket is tett, de ebben a polgármester nem bízik.

Olivier Véran egészségügyi miniszter újságíróknak nyilatkozik a Moselle megyében tett látogatásáról február 12-én Metzben Forrás: Hans Lucas via AFP/Nicolas Billiaux / Hans Lucas/Nicolas Billiaux

Moselle megyében egyébként kivételesen drámai az egészségügyi helyzet Franciaországban, és különösebben az okát sem tudják, hogy miért éppen itt. Több megyei elöljáró egyenesen a tavalyi teljes zárlatot követeli, de a kormány ezt nem engedi.

Néhány nap alatt a megyében összesen 500, dél-afrikai és brazil mutáns vírustól fertőzött, súlyos beteget találtak. Január közepe óta Moselle megyében közel kétszer annyi beteget találnak minden nap, mint az átlag Franciaországban. És voltaképpen a francia egészségügyi kormányzat azzal a jelenséggel sem tud mit kezdeni, hogy drámaian emelkedik a 10 és 19 év közötti betegek száma. Azaz: gyerekek, kamaszok, fiatalok.