Több mint 45 ezer feketegombás megbetegedés Indiában a Covid-fertőzöttek között

India koronavírus feketegomba-fertőzés
GHAZIABAD, INDIA - JUNE 03: ENT specialist Dr. Brajpal Singh Tyagi (L) checks on a patient who recovered from the coronavirus (COVID-19) after a surgery to remove black fungus (Mucormycosis) at a hospital in Ghaziabad, India on June 3, 2021. Pankaj Nangia / Anadolu Agency (Photo by Pankaj Nangia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 45 ezer feketegomba-fertőzést jelentettek Indiában az elmúlt két hónapban a hatóságok összesítése szerint. Az 50 százalékban halálos gombafertőzés a Covid-19-páciensek között terjed.
Vágólapra másolva!

A "feketegombaként" is emlegetett, a legyengült immunrendszert kihasználva a gyomrot és a bélrendszert vagy a tüdőt megtámadó mukormikózis (mucormycosis vagy penészgomba-fertőzés) okozta megbetegedésben több mint 4200-an haltak meg - közölte a parlamentben Bharati Pravin Pavar egészségügy-miniszterhelyettes.

Egy specialista vizsgál egy ghaziabadi koronavírusos beteget, akinél feketegomba-fertőzést is kimutattak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Pankaj Nangia

A nagyon agresszív gombafertőzés miatt

a sebészeknek el kell távolítani egyes betegek szemét, orrát és az állkapcsát, hogy a fertőzés ne hatoljon az agyba.

A kormány szerint a legtöbb esetet Mahárástra államból jelentették, szám szerint 9348-at.

Gyerekek körében is terjedni kezdett

Indiában egy évvel a Covid-19-járvány előtt mindössze húsz mukormikózis-megbetegedést jelentettek, a kór elsősorban immundepressziós, magas vércukorszinttel rendelkező, AIDS-ben szenvedő, illetve szervátültetésen átesett betegeknél fordult elő.

A szakértők szerint

a penészgomba-fertőzések ugrásszerű növekedését a Covid-19-betegek kezelésére használt szteroid készítmény idézte elő.

Májusban, amikor a fertőzöttek száma elkezdett növekedni, az indiai kormány járványhelyzetet hirdetett ki a penészgomba miatt. A kormány adatai szerint májusban és júniusban volt a legtöbb fertőzött, majd látványos csökkenés következett.

A Hindustan Times című angol nyelvű indiai lap szerint a betegség az észak-indiai Radzsasztánban a gyermekek körében is terjedni kezdett.