Az ellenőrizetlen migráció veszélyére figyelmeztet az EU

Afgán migráns, bevándorlás, határ, Törökotszág, migráció, férfi gyalogol határövezet határsértő illegális bevándorló migráns SZEMÉLY
Van, 2021. július 5. Az afgán Ahmed (j3) társaival az ország belseje felé tart a kelet-törökországi Van városa felől 2021. június 7-én, miután átszöktek a török-iráni határon. Ahmed, aki társaival egy hónappal korábban indult útnak Afganisztánból, Ankarába tart, hogy ott munkát vállaljon, a keresetét pedig hazaküldje. A török belügyminisztérium június 16-án közzétett adatai szerint 2021-ben addig 53 176 illegális bevándorlót fogtak el. Az ENSZ statisztikái szerint 2019-ben 5 678 800 menekült vagy illegális bevándorló tartózkodott Törökországban. MTI/EPA/Sedat Suna
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió az Afganisztánnal szomszédos és a lehetséges tranzitállamok további pénzügyi támogatásával venné elejét annak, hogy nagyszabású menekülthullám induljon el a dél-ázsiai országból Európa felé - derül ki az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása elé terjesztendő tervezetből, amelyből a hírügynökségek hétfő este ismertettek részleteket.
Vágólapra másolva!

- olvasható a dokumentumban, amely a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítők biztonsági ellenőrzéséről is rendelkezik.
A tervezet közvetve hivatkozik a 2015-ös migránsválságra.

- fogalmaz a dokumentum.

Van, 2021. július 5. Az afgán Ahmed (j3) társaival az ország belseje felé tart a kelet-törökországi Van városa felől 2021. június 7-én, miután átszöktek a török-iráni határon. Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna


Afganisztán szomszédai, illetve a tranzitországok, amelyek nagyszámú migránst és menekültet fogadnak be az elképzelések szerint támogatásokat kapnának, az emberek biztonságos és megfelelő elhelyezéséhez, illetve tartós megélhetést biztosítva számukra a befogadó közösségekben.

A tervezet szerint szavatolni kell azt is, hogy az afganisztáni helyzet ne váljon biztonsági fenyegetéssé az uniós állampolgárok számára. Ezért a bevándorlók megfelelő biztonsági ellenőrzésére lesz szükség.
Az uniós belügyminiszterek kedden rendkívüli ülésen tanácskoznak az afganisztáni helyzetről. A dél-ázsiai országban a radikális iszlamista tálibok kerültek hatalomra, a nyugati államok a kabuli repülőtéren kaotikus állapotok között próbálják kimenekíteni állampolgáraikat és helyi segítőiket.