Csehországban az oltás első hullámában az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be. Eddig 155 ezer ember kapott már koronavírus elleni vakcinát, több mint 7000 ember a második oltását is felvette.

Egy hete a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatnak oltásra. Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szerint csütörtök reggelig 173 ezer személy jelentkezett be. Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik. Jan Blatny elmondta, hogy Csehország eddig több mint 20 millió vakcinára kötött szerződést, és megerősítette, hogy a Pfizer és a BioNTech cégek a következő hetekben csökkentik szállításaikat, ami lassítani fogja az oltási folyamatot az egész országban.

Csehországban jelenleg a Pfizer-BioNTech, valamint a Moderna cégek által gyártott vakcinákat használják.  A Moderna vakcináját eddig mintegy 2900 ember kapta meg. A cseh állam a Curevac, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson cégektől is rendelt oltóanyagot. A prágai sajtó értesülései szerint a csehek jelenleg csak az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagokat tervezik használni, az oroszokkal és a kínaiakkal egyelőre nem tárgyaltak oltóanyagaik esetleges megvásárlásáról.

Csehországban jelenleg a Pfizer, a BioNTech, valamint a Moderna cégek által gyártott vakcinákat használjákForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Csehországban péntekig szükségállapot van érvényben.  A kormány azt kérte a képviselőháztól, hogy ezt egy hónappal hosszabbítsák meg. A kérést csak a kabinetet kívülről támogató kommunista párt tette magáévá, a többi ellenzéki párt elutasította.

A jobboldali pártok szerint nincs szükség szükségállapotra, hanem hatékonyabb és konkrétabb kormányzati intézkedések kellenek. A képviselőház csütörtökön tűzte napirendre a témát.

Bár a járványhelyzet az utóbbi napokban ismét mérsékelten javult, a kormány nagyon óvatosan viszonyul a védőintézkedések esetleges enyhítéséhez. Az egészségügyi miniszter ismételten jelezte, hogy az érvényben lévő óvintézkedések esetleges mérséklését alapvetően a kórházi betegek számának alakulásától teszik függővé.

Jan Blatny hétfőn kijelentette, hogy az óvintézkedéseket csak akkor kellene mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt. A csütörtök reggeli hivatalos kimutatások szerint a kórházakban mintegy 6400 személy van Covid-19 diagnózissal, közülük mintegy ezer ember állapota súlyos. Az adatok a helyzet mérsékelt javulásáról tanúskodnak.