Több tucat baleset történt Németországban a havas és jeges utakon hétfő estétől kedd délelőttig, a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) az ország csaknem teljes területére figyelmeztetést adott ki csúszásveszély miatt.

Az utóbbi hetek hideg időjárása miatt mindenütt fagyos a föld, a sarkvidéki eredetű légtömegeket kiszorító melegfronttal érkező csapadék így azonnal jégpáncéllá dermedhet"- figyelmeztetett a DWD. 

A legsúlyosabb helyzet az ország északi részén, Lübeck és Hamburg térségében alakult ki, alig néhány óra alatt több mint negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat és a rendőröket az úttestről kicsúszott, árokba borult autók, teherautók mentéséhez.

Többen súlyosan megsérültek, egy ember meghalt.
A Brandenburg tartományi Oberhavel járásbanaz A10-es autópályán egy rendőr is megsérült; egy teherautó mentése után gyűjtötte össze a terelőbójákat, amikor elütötte egy autó.

Járművek egy németországi autópályán február 16-ánForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Hamburgban havazás miatt több órára lezárták a főpályaudvart, Kielben és Magdeburgban a helyi közösségi közlekedési vállalat függesztette fel járatait, mert az ónos eső percek alatt jéggel borította be az utakat és a villamosok felsővezetékeit.

Korábban a nagy hó okozott gondot Németországban, akkor több százan éjszakára a kocsijukban rekedtek.

Balesetet szenvedett kamion mellett mennek járművek a hóval borított A2-es autópályán a Szász-Anhalt tartományban fekvő Möckern közelében 2021. február 8-ánForrás: MTI/AP/DPA/Klaus-Dietmar Gabbert

A DWD előrejelzése szerint az Atlanti-óceán felől áramló enyhe tengeri levegő révén a tartós fagy után akár 10 Celsius-fok is lehet nappal, de éjszakára fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, az ország jelentős részét borító hótakaró olvadása így tartósan csúszásveszéllyel jár.