Több tucat baleset történt a síkos utakon Németországban

Winter weather - Lower Saxony Disasters and Accidents weather STORM TRAFFIC WINTER
16 February 2021, Lower Saxony, Laatzen: Cars driving along the Messeschnellweg in the early morning (long shutter speed shot). The German Weather Service (DWD) warns that black ice is to be expected locally due to freezing wet conditions. Photo: Julian Stratenschulte/dpa
Vágólapra másolva!
Több tucat baleset történt Németországban a havas és jeges utakon hétfő estétől kedd délelőttig, a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) az ország csaknem teljes területére figyelmeztetést adott ki csúszásveszély miatt.
Vágólapra másolva!

- figyelmeztetett a DWD.

A legsúlyosabb helyzet az ország északi részén, Lübeck és Hamburg térségében alakult ki,

alig néhány óra alatt több mint negyven helyszínre riasztották a tűzoltókat és a rendőröket az úttestről kicsúszott, árokba borult autók, teherautók mentéséhez.

Többen súlyosan megsérültek, egy ember meghalt.


A Brandenburg tartományi Oberhavel járásban

az A10-es autópályán egy rendőr is megsérült; egy teherautó mentése után gyűjtötte össze a terelőbójákat, amikor elütötte egy autó.

Járművek egy németországi autópályán február 16-án Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Hamburgban havazás miatt több órára lezárták a főpályaudvart, Kielben és Magdeburgban a helyi közösségi közlekedési vállalat függesztette fel járatait, mert az ónos eső percek alatt jéggel borította be az utakat és a villamosok felsővezetékeit.

Korábban a nagy hó okozott gondot Németországban, akkor több százan éjszakára a kocsijukban rekedtek.

Balesetet szenvedett kamion mellett mennek járművek a hóval borított A2-es autópályán a Szász-Anhalt tartományban fekvő Möckern közelében 2021. február 8-án Forrás: MTI/AP/DPA/Klaus-Dietmar Gabbert

A DWD előrejelzése szerint az Atlanti-óceán felől áramló enyhe tengeri levegő révén

a tartós fagy után akár 10 Celsius-fok is lehet nappal, de éjszakára fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, az ország jelentős részét borító hótakaró olvadása így tartósan csúszásveszéllyel jár.