EU-vakcinabeszerzés: akár a kommunizmusban a legismertebb német közgazdász szerint

Vágólapra másolva!
Az oltóanyag-beszerzésben alapvető hibákat követtek el, helytelen volt az EU-ra bízni ezt a dolgot - idéz a Magyar Nemzet Hans-Werner Sinn, a legismertebb német közgazdász egy német lapnak adott interjújából. A szakember szerint az egyes államoknak minden esetben maguknak kellett volna vásárolniuk.
Vágólapra másolva!

Hans-Werner Sinn 17 éven keresztül vezette a müncheni Gazdaságkutató Intézetet. A szakember úgy látja,

az EU beszerzési politikája lenyomta az oltóanyagárakat, a gyártóknak pedig nem állt érdekükben, hogy Európát szolgálják ki elsőként.

Ez most közrejátszik abban, hogy míg Izraelben a népesség több mint felét, Nagy-Britanniában csaknem a felét, az Egyesült Államokban pedig a negyedét beoltották már legalább egyszer a koronavírus ellen, Németországban csak a kilenc százalékuk kapott vakcinát - írja a Magyar Nemzet.

Sinn szerint az EU a központi tervezési megoldások híve.

A szűkös áruk központi beszerzése márpedig a gyakorlatban soha nem működik. A kommunizmus ötven éve megmutatta ezt.

Ennek ellenére újra és újra megpróbálják, és minden egyes alkalommal vérző orral távoznak - olvasható a lapban.

Hans-Werner Sinn a jelenlegi németországi oltóanyaghelyzet az egykori szocialista hiánygazdálkodásra, a lengyel tejellátás valamikori zavaraira emlékeztet. Az Ifo kutatóintézet volt elnöke Merkelt is hibáztatja a kialakult helyzetért, összességében pedig elégségesre", azaz kettesre értékeli a németországi járványkezelést.

A soros német EU-elnökség miatt Merkel az uniónak engedte át a vakcinabeszerzést, tekintet nélkül arra, hogy az EU-szerződések szerint

az egészségpolitika egyáltalán nem az unió feladata.

Egyáltalán nem lep meg, hogy az EU kudarcot vall - mondta Sinn.