A Gyurcsány-párt, a radikális baloldali Momentum és az MSZP utolsó megmaradt európai parlamenti (EP) képviselője, Ujhelyi István szerint a transznemű (transgender) férfiak teherbe eshetnek és következésképpen szülhetnek – legalábbis egy ilyen tartalmú jelentést szavaztak meg, amelyet Predrag Fred Matić horvát baloldali politikus terjesztett elő. A Fidesz, a KDNP és az RMDSZ EP-képviselői természetesen nemmel voksoltak a genderőrület legújabb, egyben leginkább hajmeresztő megnyilvánulására.

Szülhetnek a férfiak is – egyebek mellett ezt a kitételt is tartalmazza az Európai Parlament csütörtöki ülésén elfogadott jelentés, így kommentálta a szavazás végeredményét a kolozsvári székhelyű Krónika című magyar napilap.

A 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett tető alá hozott állásfoglalás kijelenti, hogy a szexuális, illetve reproduktív egészséghez fűződő jog alapvető eleme a női jogoknak és a nemek közötti egyenlőségnek.

A horvát baloldali európai parlamenti képviselő, Predrag Fred Matić nevével fémjelzett dokumentum (a továbbiakban: Matić-jelentés) alapvető emberi jogként beszél az abortuszról.

Mint az a közel negyven oldalas jelentésben áll, a tagországoknak felül kellene vizsgálniuk a terhességmegszakításról szóló nemzeti szabályaikat, hogy azok mielőbb összhangba kerüljenek „a nemzetközi standardokkal".

Az MTI beszámolója alapján a szavazás előtt egy nappal, szerdán a horvát baloldali politikus a következőképpen kommentálta az általa előterjesztett jelentést: az elfogadásra váró szöveg kiegyensúlyozott, modern és amellett hogy kiáll a nők önrendelkezési joga mellett, a lehető legliberálisabban közelíti meg a szexuális orientáció kérdését. Mint mondta, a jelentés felveszi a harcot az abortuszellenesekkel, de hozzátette, hogy a terhességmegszakítás nem a legajánlatosabb eljárás.

„Hangsúlyoznunk kell, hogyaz abortusz alapvető emberi jog, nem hagyhatjuk, hogy a világ visszasüllyedjen a XVII. századba" – emelte ki a baloldali EP-képviselő.

A Matić-jelentésben egyébként 126-szor szerepel a „gender" kifejezés.

Forrás: europarl.europa.eu

A dokumentum szerint olyan oktatást kell biztosítani az általános (!) és középiskolás diákoknak, ami többek között tükrözi a szexuális irányultságok sokszínűségét, valamint a különböző nemi identitásokat.

A magyarországi baloldali EP-képviselők szerint a férfiak is szülhetnek

A csütörtöki szavazáson név szerint voksoltak az EP-képviselők a Matić-jelentésről. Az EP honlapján lévő szavazás eredményéből az derül ki, hogy a magyar baloldali EP-képviselők igennel szavaztak a jelentésre. Így tettek tehát a Gyurcsány-féle DK politikusai (Gyurcsányné, Ara-Kovács Attila, Rónai Sándor és Molnár Csaba), a momentumosok (Cseh Katalin és Donáth Anna), illetve az MSZP utolsó megmaradt EP-képviselője, Ujhelyi István

A Fidesz (Bocskor Andrea, Deli Andor, Deutsch Tamás, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő, Tóth Edina, Trócsányi László) és az RMDSZ politikusai (Vincze Loránt, Winkler Gyula) valamennyien nemmel szavaztak, így tett a KDNP-s Hölvényi György is.

A jelentés természetesen foglalkozik az LMBTI-közösség, a biszexuális nők és a transzemű (transgender) személyek reprodukciós jogaival, de a legérdekesebb rész az, amelyben azt állítja, hogy a férfiak is teherbe eshetnek, illetve szülhetnek: „mivel bizonyos körülmények között a transznemű férfiak és a nem bináris személyek is teherbe eshetnek, és az ilyen esetekben részesülniük kell a terhességgel és szüléssel kapcsolatos gondozásra vonatkozó intézkedésekben, a nemi identitásuk alapján való hátrányos megkülönböztetéstől mentesen".

Forrás: europarl.europa.eu

A magyarországi baloldali EP-képviselők tehát egyöntetűen megszavazták, hogy a férfiak (egész pontosan a transznemű férfiak) teherbe eshetnek és persze szülhetnek...

Így vélekedik a KDNP-s Hölvényi György a Matić-jelentésről

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője az állásfoglalás megszavazásával kapcsolatban az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában hangsúlyozta: a jelentés önmagában sérti az emberi jogokat, mivel a szólásszabadság korlátozására szólít fel. Mint mondta, az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítást gyűlöletbeszédnek és tévesen a nőkkel szembeni megkülönböztetésnek minősíti. Korlátozná továbbá a lelkiismereti szabadságot is azáltal, hogy az abortusz végrehajtásának elutasítását az orvosi ellátás megtagadásával teszi egyenlővé. Emellett figyelmen kívül hagyja a tagországok alkotmányos és erkölcsi hagyományait a terhességmegszakítás határok és korlátok nélküli engedélyezésével.

A képviselő szerint a jelentés hivatkozási alap kíván lenni majd ahhoz, hogy az EP radikális baloldali többsége beleszólhasson a szigorúan tagállami hatáskörökbe, a szülők nevelési kötelezettségeibe, amellett, hogy sérti a magánélethez való jogot is.

„Hallatlan, hogy a szélsőséges ideológiákat valló baloldali EP többség első feladata a koronavírus-járvány idején is, hogy áterőltessen egy ilyen jellegű jelentést, amely a tagállamok egészségpolitikával és oktatással kapcsolatos kizárólagos hatáskörébe avatkozik be" – hangsúlyozta Hölvényi György.

Ez az RMDSZ véleménye a férfiak szüléséről

A Krónika szerint Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Kolozsvár volt alpolgármestere a következőképpen vélekedett az EP által megszavazott Matić-jelentésről: Nem tudom eldönteni: sírjak vagy nevessek.... Egyesek szerint az EU legégetőbb feladata lehetővé tenni, hogy a férfiak is szülhessenek gyereket. Nesze neked családpolitika...