Növelné a biztonsági fenyegetést az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata a térségben
- idézte kedden a KCNA észak-koreai hírügynökség Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húgát.

Kim Jodzsong, az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője leszögezte: Washington barátságtalan szándékait jelzi a hadgyakorlat, és egyúttal arra ösztönzi Phenjant, hogy tovább dolgozzon önvédelmi elrettentő eszközei fejlesztésén.

Hozzátette: Észak-Korea "árulásnak" tartja Szöul részéről a műveletet, valamint hangsúlyozta azt is, hogy nem születhet tartós béke a Koreai-félszigeten, ameddig az Egyesült Államok ki nem vonja csapatait és fegyvereit Dél-Koreából. Washington jelenleg mintegy 28 ezer katonát állomásoztat az országban.

Kim JodzsongForrás: AFP/POOL/Jorge Silva

Kim Jodzsong már augusztus elején óvott egy dél-koreai-amerikai hadgyakorlattól, amely szerinte "árnyékot vetne a Korea-közi kapcsolatok fejlesztésére".

A műveletet a tervek szerint a jövő héten kezdik, az előzetes gyakorlatok pedig kedden indultak. Washington és Szöul cáfolta, hogy a hadgyakorlat támadási előkészületnek minősülne. Az utóbbi években az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai okokra hivatkozva csökkentette egyes hadgyakorlataik méretét.

A két Korea vezetője a tavasz folyamán több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két ország kapcsolatát.