Koalíciós válságot okozott Romániában egy a román költségvetésre támaszkodó nagyszabású fejlesztési program, melyet Florin Citu miniszterelnök sürgősségi kormányrendelettel próbált elfogadtatni szerdán. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán kijelentette, hogy a román kormánykoalíció egyik tagja, az USR PLUS megzsarolta a többi partnert, az RMDSZ-t és a kormány fő erejét képező liberálisokat, tudniillik kilátásba helyezte, hogy csak akkor szavazza meg a koalíción belül vitát kiváltó országos fejlesztési programot, ha az RMDSZ és a liberálisok elfogadják a speciális ügyészség felszámolásáról szóló indítványt az USR PLUS által javasolt formában.

Az Anghel Salignyról elnevezett 50 milliárd lejes keretösszegű (3500 milliárd forint) fejlesztési program keretében - a tervezet szerint - a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz-, és szennyvíz hálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére, és közútjaik javítására.

A programot koalíciós megegyezés nélkül a napirendet kiegészítve próbálta a szerda délelőtti kormányülésen elfogadtatni a miniszterelnök.

Ekkor azonban a koalíció második erejének számító USR PLUS pártszövetség ellenállása miatt ez nem sikerült, és fel kellett függeszteni a kormányülést.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadása nyomán létrejött USR PLUS szövetség korábban egy - a bírákkal és ügyészekkel kapcsolatos - másik kényes ügy általa javasolt megoldásához kötötte a fejlesztési program elfogadását. A pártszövetség a szerda reggeli kormányülés után azzal magyarázta a Saligny fejlesztési programmal szembeni ellenkezését, hogy a pártszövetséget képviselő Stelian Ion igazságügy-miniszter a kormányrendelet-tervezetnek csak egy másolatát kapta meg, így nem láttamozhatta a dokumentumot.

A délelőtti felfüggesztett kormányülés után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Florin Citu miniszterelnök újabb kormányülést hívott össze szerda estére, és biztosította a közvéleményt, hogy a fejlesztési programot még szerdán elfogadja a kabinet.

Egy órával a kormányülés kitűzött időpontja előtt azonban az USR PLUS szövetség bejelentette, hogy miniszterei nem vesznek részt a kormányülésen. A pártszövetség egyben kezdeményezte a koalíciós pártok elnökeiből álló tanács csütörtöki összehívását.

Az esti kormányülésre csak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterei gyűltek össze a kormánypalotába. Az USR PLUS miniszterei által vezetett tárcáktól a miniszterelnök hívására a PNL által jelölt államtitkárok jelentek meg.

A kormány végül nem döntött az Anghel Saligny fejlesztési program elindításáról. A döntést egy későbbi időpontra halasztotta.A meghiúsult kormányülés után Florin Citu miniszterelnök bejelentette, hogy Stelian Ion igazságügy-miniszter leváltását kezdeményezte, és az erre vonatkozó kérést elküldte Klaus Iohannis államfőnek.
Nem fogadok el Románia kormányában olyan minisztereket, akik szembefordulnak Románia modernizálásával" - jelentette ki rövid televíziós nyilatkozatában a kormányfő.

Dan Barna minszterelnök-helyettes, az USR PLUS társelnöke az egyik közösségi portálon reagált az igazságügy-miniszter leváltására. Úgy vélte: a miniszterelnök cinikusan és rosszindulatúan becsapja a választókat, ezért Florin Citunak mennie kell a kormány éléről. Az USR PLUS másik társelnöke Dacian Ciolos szintén egy közösségi portálon úgy vélekedett, hogy ez már nem egy koalíciós kormány.

Klaus Iohannis a két szerdai kormányülés közötti televíziós beszédében felelősségükre figyelmeztette a politikusokat. "Kiegyensúlyozottságra, megfontoltságra és a párbeszédre való nyitottságra szólítom fel a teljes politikai osztályt, a parlament és a kormány tagjait" - fogalmazott az államfő. Hozzátette: egyetlen politikai vezetőnek sem kellene elfelejtenie, hogy a hatalmat az ország polgárai érdekében kell gyakorolni.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, hogy az 50 milliárd lej (3500 milliárd forint) értékű, hat évre szóló országos fejlesztési programot a liberálisok is támogatták, amikor egy hónappal ezelőtt megvitatták első olvasatban. Kelemen szerint erre a programra - amelynek révén az önkormányzatok víz- és gázvezeték-hálózatok építésére, közművesítésre és útfejlesztésekre pályázhatnak - szükség van, mert elfogadhatatlan a 21. században hogy 22 ezer kilométernyi megyei út és 27 ezer kilométernyi helyi út ne legyen korszerűsítve, valamint hogy a települések 57 százaléka ne legyen közművesítve, vagyis 27 százalékukban ne legyen vezetékes víz, a háztartások felében pedig ne legyen gázszolgáltatás. "Az USR PLUS számára nem prioritás a helyi közösségek és Románia fejlesztése. Egy adott pillanatban megzsaroltak bennünket, hogy ha elfogadjuk az USR PLUS által javasolt tervezetet módosító indítványok nélkül a bírák és ügyészek vizsgálatára hivatott speciális ügyészség felszámolásáról, akkor ők is támogatják a fejlesztési programot, de ezt sem mi, sem Florin Citu nem fogadtuk el - mondta Kelemen Hunor.

Kelemen szerint elfogadhatatlan, hogy valaki a végtelenségig akadályozza a kormány munkáját úgy, hogy része a kabinetnek, ezért javasolták, hogy vegyék fel a szerdai kormányülés napirendjére a fejlesztési program elfogadásáról szóló jogszabályt.

A román kormány tagjai szerdán délelőtt tartottak ülést, amelynek napirendjére Citu javaslatára felkerült az Anghel Saligny nevet viselő országos fejlesztési program. Az USR PLUS miniszterei azt állították, hogy a jogszabály-tervezetet nem tekintette át minden minisztérium, így a Stelian Ion igazságügyi miniszter által vezetett tárca sem. Az USR PLUS miniszterei távoztak, ezért felfüggesztették a kormányülést, amelyet este 7-kor kellett volna folytatniuk, de az USR PLUS miniszterei nem jelentek meg, majd ezt követően Citu bejelentette, hogy leváltja Stelian Iont, aki az USR PLUS színeiben került az igazságügyi tárca élére. A miniszter felmentését Klaus Iohannis államelnöknek is el kell fogadnia ahhoz, hogy hatályos legyen.

Az USR PLUS szerdán este, a miniszterük leváltása után Citu lemondását követelte, és jelezte, hogy csak abban az esetben hajlandó kormányon maradni, ha a liberálisok más kormányfőt javasolnak, ugyanis Cituval nem hajlandók többé együttműködni. Az USR PLUS vezetői várhatóan csütörtökön döntenek arról, hogy kilépnek-e a kormányból minisztereik lemondása révén vagy bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a parlamentben a kormány ellen, ha a liberálisok nem hajlandók kormányfőt cserélni.