Kétszáz migráns rohamozta meg és foglalta el a délkelet franciaországi kisváros, Briançon pályaudvarának épületét. Az illegális migránsok Afganisztánból, a magrebi országokból és Kelet-Afrikából érkeztek és vasárnap szelték át a Montgenèvre-ben található és állandó határőrizet nélküli francia-olasz határállomást - írja a francia BFM TV.

Briançonban az Olaszországból folyamatosan érkező migránsok számára befogadóközpont működik, amely azonban múlt vasárnap bezárta kapuit, miután arról értesült, hogy egy nagy létszámú, 180 fős migránscsoport közeledik a település felé. 

Franciaországban az illegális migránsok és a migránspárti szervezetek gyakran nyomás alatt tartják a hatóságokat önkényes akcióikkal. (illusztráció)Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A „Szolidáris Terasz" névre keresztelt átmeneti szállás ugyanis maximum 80 migráns befogadására alkalmas, a központot üzemeltető a Szolidaritás Menedéke nevű önkéntes csoport pedig a saját és a település biztonsági szempontjaira hivatkozva lezárta az épületet.

A migránsvédők a menedéken élőket és az új érkezőket egyaránt a pályaudvarra terelték, hogy a pályaudvar megszállásával és a vasúti közlekedés megbénításával gyakoroljanak nyomást a helyi hatóságokra.

A Szolidaritás Menedéke szervezet azzal is zsarolja a város vezetését, hogy amíg a szervezet nem kap újabb eszközöket és forrásokat az egyre nagyobb számban érkező migránsok ellátására, nem is fogja megnyitni a befogadóközpontot, azaz a város tartósan számíthat a vasárnap kialakult áldatlan állapotokra.

Magas-Alpok megye prefektusa, Martine Clavel és Briançon polgármestere, Arnaud Murgia egyaránt elítélte az akciót, a polgármester szerint a jogvédők túszul ejtették a városban élőket, ellehetetlenítve azok közlekedését. A város polgármestere a BFM TV riporterének elmondta, hogy ugyanez a migránsvédő szervezet korábban a város önkormányzati lakásait foglaltatta el önkényesen a migránsokkal.

A megyei prefektus hétfőn egy lovasszázadot rendelt ki a montgenèvre-i határszakaszra, kedden pedig egy újabb osztag érkezik meg, hogy megakadályozzák további migráns csoportok átkelését és a város megszállását. A pályaudvart megszálló migránsok továbbra is a vasútállomáson tartózkodnak.